Telespectatorii poeziei

hissa-helalAşa cum se întâmplă în orice domeniu, poezia are locurile ei comune. Unul dintre cele mai întâlnite este cel care priveşte publicul. Mai exact lipsa de interes a publicului.
De câte ori este vorba despre măsurat audienţa poeziei sunt întrebate editurile sau, atunci când investigatorul este chiar într-un moment de exuberanţă documentară, librarii. Vânzări mici, audienţă mică este concluzia pe care o puteai ghici încă dinainte de a fi pusă întrebarea. Dar poate că vânzările nu spun atât de multe despre poezie cât despre profesionalismul comerţului cu poezie. Şi atunci cum să verifici interesul pe care îl poate trezi poezia?

De curând m-a întrebat cineva de la Radio România Cultural ce se întâmplă cu poezia pe youtube. Am spus şi eu ce am ştiut. Dar o problemă simplă scapă de obicei. S-a făcut ceva caz de înmormânarea celui mai cunoscut poet comunist din România şi mai ales de aglomeraţia creată în jurul coşciugului. Este un punct de plecare cinstit. Pe site-ul sus pomenit, clipurile cu Adrian Păunescu strâng în jur de 30-40 de mii de vizualizări. Cel mai vizionat dintre ele, Repetabila povara a trecut în trei ani de 300.000 de vizualizări. Sigur, poate că se ridică problema amestecului de politic în poveste. Dar, orice s-ar amesteca, respectivul clip este de poezie. Un anumit tip de poezie e adevărat.

Pentru că nu ne ajută cu nimic în problema de faţă să lungim discuţia despre ce înseamnă calitate în poezie o să sperii puţin o altă prejudecată. Şi anume cea privind dragostea legendară a românilor pentru poezie.

O să aleg un poet contemporan cunoscut: Billy Collins. Cel mai vizionat clip al său face parte dintr-un proiect în care poezia a fost transpusă în animaţie, The Dead. Nu mai puţin de 788.000 de vizualizări s-au strâns în dreptul său. Niciun fel de politică, niciun fel de scandal. Doar poezie (a unui poet cât se poate de serios) şi grafică (absolut profesionist făcută).
Iată şi un alt clip la fel de animat cu poezie de Billy Collins care a adunat în ultimii ani 170.000 de vizionări.

Dar spaţiul vestic nu este singurul în care se întâmplă ca poezia să aibă audienţă. Nu mai departe de anul trecut în Dubai s-a întâmplat să fie organizată o emisiune de televiziune dedicată poeziei pornind de la modelul American Idol. V-aş spune degeaba că a fost una dintre emisiunile cu cea mai mare audienţă. Fotografia de mai sus este a uneia dintre concurentele care au făcut senzaţie. Premiul era de peste un milion de dolari, dar mai bine să las ABC să ne lămurească.

Sigur, profesioniştii cărţii pot să reacţioneze: dar vizionările sunt gratuite! Şi atunci o să amintesc şi eu că articolul acesta este despre interesul de care se bucură poezia, nu despre bani.

P.S. Pentru că nu vreau să rămânem cu concluzia că numai grafica adăugată poeziei trezeşte interes adaug şi o secvenţă dintr-o lectură a lui Billy Collins din 2008. Doar un poet citind, un poem cât se poate de personal a sărit uşor de 90.000 de vizualizări.

Un gând despre „Telespectatorii poeziei”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.