FringeStone – tabără de creație la Muntele Rece

Asociația Culturală Art Act organizează, în perioada 8-22 octombrie 2012, în colaborare cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca,Mănăstirea Muntele Rece, Primăria Valea Ierii și TVR Cluj, tabăra de creație FringeStone. Aceasta va avea loc la Mănăstirea Muntele Rece din comuna Măguri-Răcătău și este dedicată sculpturii în piatră.

Tabăra va reuni un număr de 6 tineri din cadrul Facultății de Arte Plastice – secția Sculptură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Aceștia, sub îndrumarea a doi specialiști din domeniu, vor realiza, pe parcursul celor 14 zile, lucrări de sculptură cu temă religioasă executate în piatră de Viștea. Tabăra deschide un ciclu de acțiuni care își propun să creeze un traseu artistic tematic, pe o distanță de 8 kilometri, între Valea Ierii și Mănăstirea Muntele Rece, menit să scoată comunitatea locală din izolarea geografică și culturală.
Tutorii tinerilor artiști vor fi Conf. univ. dr. Alexandru Păsat și Asist. univ. drd. Vlad Berte, reprezentanți de marcă ai Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.
Tabăra va avea un profil artistic-religios, iar artiștii vor avea libertatea de exprimare și de compoziție, acțiunea având, totodată, scopul de a adăuga un plus de valoare regiunii unde este amplasată mănăstirea, o zonă rurală cu potențial turistic în creștere, încă neexploatat. Atelierele se vor axa pe sculptura în piatră și se vor finaliza cu o festivitate de inaugurare, la care sunt așteptați reprezentanți ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, localnici, oficialități locale, precum și studenți și profesori ai Universității de Artă și Design.
În scopul implementării unui proiect amplu menit să dezvolte turismul cultural ecumenic din zonă, Asociația Culturală Art Act își propune crearea unei Biblioteci Universale a Religiilor la Mănăstirea Muntele Rece, centru care va reuni colecții de carte pe teme religioase aparținând diferitelor culte existente, încurajând în acest fel toleranța și comunicarea inter-religioasă. Până în momentul de față, pentru atingerea acestui obiectiv, cu sprijinul editurilor partenere, s-au strâns mai mult de 150 de volume, în acest sens fiind realizat și site-ul http://muntelerece.wordpress.com/biblioteca-universala-a-religiilor/.
Asociația Culturală Art Act s-a înființat în anul 2007 în Cluj-Napoca, sub forma unei organizații non-guvernamentale fără scop patrimonial. Obiectivele și activitățile principale ale Asociației sunt: organizarea de spectacole, expoziții, festivaluri și lansări de carte, promovarea tinerelor talente, editarea, tipărirea și difuzarea de cărți, reviste, albume, publicații diverse dedicate domeniului artistic, platic, audio-vizual și literar. Astfel, până în prezent, Asociația Culturală Art Act a contribuit ca producător sau coproducător la realizarea a peste 160 de piese de teatru (câștigând 14 premii UNITER), 13 expoziții naționale și internaționale, 14 spectacole de operă, 1 film, 3 concerte de jazz și 2 lansări de carte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.