Atelier poetic 04 Licart 2014 Alexandra Turcu

„Demersuri imitative- conceptul și contextul poemului” a fost a patra întâlnire din cadrul atelierului iar Alexandra Turcu a privit lucrurile punctual:

atelier4 povestit în 8 paşi

1. mergem în bula-patinoar. loc numai bun de exersat lectura. un ecou puternic. o maşinărie care sună aproape la fel de tare pe cât vorbim noi. ne aşezăm în tribună. ocupăm 2 jumătăţi de rânduri+1.

image2. citim bancurile transformate în poeme. celei mai îndepărtate persoane faţă de noi. fiecare cuvânt, tare, cu pauze. ca şi cum am vorbi cu cineva. îi dăm celuilalt timp să înţeleagă cuvintele. mă auzi, claudia? încercăm de mai multe ori. putem citi în mai multe feluri. putem trimite sunetele în mai multe puncte. de fiecare dată, poemul este văzut din altă perspectivă.

3. rescriem cel mai prost poem de care suntem în stare. îl corectăm. jos cu clişeele. jos cu schimbările de ritm. rescriem. subtitlul textului: poemul poienii. sunt evocate toate spaţiile-reper de aici: hotelul, spaţiul verde din faţa hotelului, parcul, magazinul, staţia de autobuz. veveriţele.

Foto Cristian Munteanu
Foto Cristian Munteanu

4. citim poemele. în cerc. fiecare îşi citeşte poemul în şoaptă. gata. de la capăt. gata. de la capăt. pe rând, prin faţa fiecăruia, răzvan. filmează. când răzvan e în faţa ta, citeşti cu voce tare. ceilalţi continuă. şoapte. şoapte. şoapte. and… cut.

5. – (aflaţi duminică, la lectură)

6. denumire: titluri. întrebare centrală: ce vrei ca cititorul să afle din titlu? în funcţie de asta, o clasificare: titlul-descriere. exemplu din sorin gherguţ. titlul-temă. tot sorin gherguţ. etc. apoi random (sau nu) fact: m.i. are titluri extrem de banale. zicea că nu-l interesează titlul, ci doar volumul/poemul în sine. ex – contrasonet de m.i.

7. recontextualizări. mai multe tipuri şi povestiri:
a) poeţii încearcă să scrie în altă limbă decât cea natală. rezultatul: nu le iese. excepţie: dadaiştii. dintre noi se aude o dată: tzara.
b) text-suport: constantin kavafis, când vei pleca înapoi spre ithaca. deşi post-romantic, kavafis scrie despre mitologie. perspectivă nouă. accentul pus pe importanţa călătoriei şi nu pe finalitatea ei. recomandare: aşteptându-i pe barbari.
c) punct de reper: pindar. tip foarte mişto. cică scrie despre eroii din grecia. de fapt scrie despre sine. el devine elementul-liant al tuturor elementelor din jur.

8. ieşim din bula-patinoar. pe uşa rotativă. 3 câte 3.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.