Atelier poetic 06 Licart 2014 Bogdan Constantin Enache

A șasea întâlnire din seria de ateliere pentru Finala Licart 2014 a intrat în atenția lui Bogdan Constantin Enache:

image​La ședința atelierului de astăzi, care a avut loc în aer liber, fiecare dintre noi a avut ocazia de a comunica cu un poet printr-o poezie a acestuia. Exercițiul sugerat ne îndruma să petrecem o oră și jumătate cu un poem și să incercăm să-l rescriem sau chiar să-l traducem; a fost aidoma o conversație pe care o porți cu un prieten: acesta își spune păsul, ca mai apoi să-ți dai și tu cu părerea. Unii din poeții cu care am avut ocazia să comunicăm au fost: Carol Ann Duffy (prin „Valentine”,) Angela Marinescu (prin „Insinuare pe lîngă o fiinţă ciudată”,) Alda Merini (prin „Cântec trist”) și mulți alții.
​Următoarea activitate are loc în hotel. Ne adunăm cu toții în fața recepției, unde suntem asaltați de un val de fotografi care întâmpină dificultăți cu privire la înțelegerea poeziei contemporane. Reacțiile lor atunci când încearcă să lectureze astfel de „chestii fără noimă” reușeșc să stârnească un surâs blând pe chipurile poeților și să-i motiveze spre realizarea unei inițieri în acest cadru ezoteric. Acest lucru reușește să lege o relație mai strânsă poet-fotograf care, într-un final, îi va ajuta în realizarea proiectului de final în care poeții realizează un poem bazat pe o fotografie și viceversa.
​Ultima locație a atelierului a fost sala de ședințe. Acolo s-a discutat asupra câtorva detalii în privința poeziilor realizate pe tot parcursul taberei și ideii de a concepe o antologie virtuală (o sursă de inspirație sugerată a fost antologia „Boomer Girls”.) Pe lângă acestea, au intervenit și câteva conversații despre slam poetry, alternative pentru aplauze, „scânteile” homosexualilor și influența atelierelor și facultăților specific literare asupra poetului. La final, a avut loc un exercițiu pentru „jocul” pe care-l vom realiza în timpul festivității de premiere.
​Au mai rămas doar două ateliere, iar următorul va fi dedicat, aproape în întregime, poeziilor redactate în perioada acestor șase ateliere.

Foto Cristian Munteanu
Foto Cristian Munteanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.