Scriitori amenintati cu Serviciile Secrete de managerul revistei Tribuna din Cluj Napoca impus de Partidul National Liberal

Dupa multa vreme, organizatiile care ar trebui sa apere interesele scriitorilor reactioneaza la un caz de abuz evident. Trei redactori ai revistei Tribuna au fost demisi saptamana trecuta cu justificari fanteziste (restructurarea revistei acum trei ani).

Uniunea Scriitorilor (mai exact o filiala- Cluj- care si-a mai facut treaba si in alte randuri) si Pen Club Romania au luat pozitie impotriva violarii drepturilor fundamentale (libera exprimare, libera circulatie a ideilor).

Această situaţie violează flagrant principiile cartei PEN International la capitolul libertatea de opinie a scriitorilor şi libertatea de circulaţie a ideilor. Menţionăm că aceste tensiuni le-au fost aduse la cunoştinţă autorităţilor clujene în repetate rânduri prin petiţii semnate de sute de oameni de cultură din ţară. Le cerem aceloraşi autorităţi să realizeze că, începând cu decembrie 1989, în România drepturile omului nu mai au un caracter benevol şi că, în consecinţă, trebuie să intervină rapid spre a curma abuzurile menţionate şi spre a le oferi celor trei scriitori deplina libertate de a-şi exprima opiniile. ” arata comunicatul PEN Club Romania semnat de Magda Cârneci.

Ca reactie, Mircea Arman, managerul mandatat de Partidul National Liberal sa instituie dictatura bunului plac si anarhia la una dintre cele mai vechi reviste culturale din Romania, ameninta cu Serviciul Roman de Informatii pe oricine isi permite sa atraga atentia asupra abuzurilor produse asupra scriitorilor in Romania, fie ca e vorba de Pen Club, Uniunea Scriitorilor sau de persoane private.

„Mă adresez în mod deosebit SRI, ştiut fiind faptul că este instituţia cea mai în măsură să elucideze acest caz, luând în considerare că nu este vorba de un simplu atac la persoană, ci implică atentatul la numeroase articole din Constituţie, la imaginea – atât de agresată în ultima vreme – a mai multor instituţii ale statului, şi chiar a României şi a poporului român.” arata Mircea Arman intr-un articol in care tine sa reduca proiectul sau managerial la haosul si esecul de comunicare culturala prin care a reusit sa afecteze prestatia revistei Tribuna in ultimele sase luni.

Presiunile exercitate de managerul susţinut de PNL la conducerea revistei Tribuna din Cluj invocând, fie justiţia, fie instituţii ale statului sunt, în cel mai bun caz, mărcile unei nepăsări flagrante faţă de cultură şi de cei care scriu, pentru a nu ne gândi la o acţiune orchestrată de reducere a întrprinderilor literare la statutul de anexă a toanelor politicianiste. Pana si partenerii politici din USL au anuntat astazi ca „Domnul Arman, a instaurat o stare de teroare în redacţia Tribunei, a dat afară trei redactori din patru: Ştefan Manasia, Claudiu Groza şi Ioan Pavel Azap, a insultat cu un limbaj incredibil pentru un intelectual, persoane marcante ale vieţii noastre culturale şi ceea ce este mai grav îndepărtează colaboratori importanţi ai revistei cum ar fi rectorul UBB academician Ioan Aurel Pop, Ion Vartic, Marta Petreu, Mircea Popa, Adrian Popescu, Ion Pop”.

Nu trebuie uitat faptul că Mircea Arman a fost numit la conducerea revistei după ce a afirmat alb pe negru în proiectul său că strategia sa este legată de „relaţiile personale ale managerului”. Cum competenţa pare să îl fi trădat, cum instituţiile specializate din România trebuie să fie ameninţate cu SRI ca să-i susţină incompetenţa, Mircea Arman rămâne singur cu vorbele aruncate în sprijinul său de Andrei Marga, un alt manager susţinut la conducerea ICR de PNL: „este vorba de o fabulaţie, se poate verifica dosarul meu, a fost verificat, nu vă ascund, de n ori. Se poate verifica încă o dată, nu am nicio teamă. Nu m-a chemat niciodată cineva să cooperez cu Securitatea, n-am cooperat, n-am semnat nimic, am conştiinţa absolut curată” (2012). Şi ştim bine cât ne putem baza pe lucrurile spuse de Andrei Marga. După cum arată notele informative semnate de actualul preşedinte ICR pentru Securitate şi publicate chiar în decizia CNSAS potrivit căreia Marga a dat note informative dar nu ar fi făcut poliţie politică.

Din moment ce Andrei Marga, protectorul său apolitic din PNL plantat la conducerea ICR şi-a permis nu doar să nege colaborarea cu Serviciile Secrete, dar şi să uite că a afirmat că nu a fost contactat măcar de Securitate, în ciuda dovezilor oferite de CNSAS, înţelegem pasiunea lui Mircea Arman pentru ameninţarea scriitorilor cu Serviciile de Informaţii, dar credem că prin aceasta nu face decât să accentueze natura abuzivă pe care o au actele sale la revista Tribuna. Doar Consiliul Judeţean Cluj poate lua măsuri în acest derapaj de comportament în lumea culturală. Decizia CJ Cluj va arăta pentru toată lumea dacă opţiunea administraţiei este pentru susţinerea abuzurilor unui politruc ce ameninţă să dizolve în anonimat o revistă culturală de tradiţie sau pentru încurajarea activităţii unor scriitori ce au menţinut revista Tribuna între publicaţiile importante ale ultimelor două decenii.

P.S. Astazi a fost publicata si reactia Uniunii Scriitorilor, potrivit careia „Considerând că domnul Arman se face vinovat de fapte care aduc U.S.R. prejudicii materiale şi morale grave (articolul 11, aliniatul b din Statutul U.S.R. adoptat în 2009), încălcând principiile şi normele deontologice prevăzute de articolul 2 şi, respectiv, 10, aliniatul a. Consiliul U.S.R. a decis, cu 46 de voturi şi 1 abţinere, excluderea din U.S.R. a domnului Mircea Arman.” (sursa)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.