ROformularea puterii – poezie romaneasca live la Berlin

afisInstitutul Cultural Român din Berlin prezintă vineri, 15 noiembrie 2013, ora 21.00, pentru a treia oară, 12 tineri autori din România, în cadrul unei lungi nopţi de poezie românească la Literaturwerkstatt Berlin.

După 2010, au început să se remarce în poezia românească autori care nu se mai supun clişeului „conflictul dintre generaţii”. Formaţi într-un context din care au folosit orice posibilitate de afirmare şi perfecţionare a artei lor poetice, aceşti autori sunt reprezentativi pentru reformularea principiilor de stabilire a liniilor de forţă în poezia românească de azi. Poeţii actuali se afirmă ca personalităţi independente care încearcă să îşi pună în valoare reciproc contribuţiile la definirea unui spaţiu poetic fertil.

Alături de o parte dintre cei mai importanţi poeţi debutaţi în ultimii doi ani, evenimentul ROformularea puterii îi aduce la Berlin pe Răzvan Ţupa şi Claudiu Komartin, doi dintre cei care au încurajat acest fenomen organizând lecturi publice, ateliere şi întâlniri literare care acoperă perioada 2005–2013.

Evenimentul va începe la ora 21.00 şi va include prezentarea a trei aspecte ale poeziei contemporane: noua nostalgie, reconfigurarea traumei şi evoluţii ale coerenţei. Între cele trei părţi literare vor avea loc interludii muzicale electro-dub cu Bandesnaci şi un poem de prezentare live a lui Răzvan Ţupa susţinut de grafica video a Alinei Daniela Nicu. Iulia Militaru şi Anca Bucur vor completa programul cu proiecţii video şi performance live.

Program:

• Noua nostalgie

Alex Văsieş, Lovitura de cap (Editura Casa de pariuri literare).

Vlad Tăuşance, Legende urbane (Editura Herg Benet).

• Reconfigurarea traumei

Silvia T., L’enfant terrible” (Editura Tracus Arte).

• Evoluţii ale coerenţei

Radu Niţescu, Gringo (Editura Casa de pariuri literare), nominalizat la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima.

Anatol Grosu, Epistola din Filipeni (Casa de editură Max Blecher, 2012) câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima.

Andrei Doşa, Când va veni ceea ce este desăvârşit (Editura Tracus Arte, 2011), câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima.

Claudiu Komartin – premiul pentru poezie al Academiei Române pentru anul 2005.

Poeziile vor fi prezentate în limba română şi germană.

Alex Văsieş (n. 1993) este autorul de poezii publicate în mai multe reviste literare din ţară(Poesis Internaţional, Poesis, Tribuna, Steaua, Familia ş.a.). Debutează editorial cu Lovitura de cap (Casa de pariuri literare, 2012), volum care a cîştigat premiul de debut USR Filiala Cluj şi a fost nominalizat la Premiul Mihai Eminescu Opera Prima. În prezent, urmează cursurile Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca.

Tăuşance (Vlad Ioan Tăuşance) a debutat cu volumul de poezie legende urbane (Herg Benet 2011) şi pregăteşte un nou volum pentru iarna acestui an. A publicat proză scurtă şi are o piesă de teatru jucată în stagiunile 2003-2005. Este activ ca jurnalist de opinie, public speaker şi antrenor de creativitate aplicată. Are 34 de ani. A debutat in 2012 cu volumul Legende urbane publicat de editura Herg Benet.

Silvia T. s-a născut în Cîmpina, face publicitate, traduceri, studiază psihologie, şi scrie poezii Se autodescrie ca o „deţinătoare de cărţi, colecţii de bufniţe şi numeroase diplome de o incomensurabilă inutilitate”.  Volumul sau de debut, L’Enfant Terrible, a fost publicat de editura Tracus Arte

Radu Niţescu (n. 1992) este student al Facultăţii de Litere de la UniversitateaBucureşti. A scris poeme, publicate în diverse reviste (România Literară, Poesis Internaţional, Steaua, Zona literară, Vorba Vine, Subcultura etc.) şi a obţinut premii la diverse concursuri şi festivaluri de poezie, prezentând câteva antologii de poezie tânără. A debutat cu volumul gringo, editura Casa de Pariuri Literare, 2012.  Este co-autor al romanului Moş Crăciun & Co, cel mai rapid roman din lume (conform Guiness Book of Records), Editura Art, 2012.

Anatol Grosu (n. 1983) a absolvit Facultatea de Litere şi Arte la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Este unul dintre întemeietorii cenaclului Zona Nouă, alături de poetul Radu Vancu. În 2012 debutează în volum cu Epistola din Filipeni, Casa de editură Max Blecher, pentru care ia Premiul „Mihai Eminescu”.

Anca Bucur (n. 1989) urmează cursurile Facultăţii de Litere din Bucureşti, iar în 2013 îşi obţine diploma de masterand în Teoria Literaturii. În 2012 publică, împreună cu Iulia Militaru, volumul dramadoll, însoţit de grafica Florentinei Budar, la Casa de Editură Max Blecher. Momentan, lucrează la un nou volum de poezie, care speră că va apărea la sfărşitul anului viitor.

Iulia Militaru (n. 1978) a studiat medicina la Bucureşti, apoi Limba şi Literatura Română la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Şi-a obţinut diploma de masterat în Teoria Literaturii, în anul 2006, iar acum este doctorand în literatură română. A publicat mai multe cărţi pentru copii şi o carte teoretică despre poezie, Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei. În 2010, i-a apărut primul volum de poezie: Marea Pipeadă, pentru care a primit premiile: „Tânărul poet al anului 2010” şi „Tânărul scriitor al anului 2010”, în cadrul „Galei Tinerilor Scriitori”. În 2012, împreună cu Anca Bucur (poezie) şi Cristina Budar (grafică), a lansat volumul dramadoll, la Casa de Editură Max Blecher. Cartea face parte dintr-un proiect mai amplu, fiind rezultatul colaborării celor trei, în vederea realizării unui dialog între diferite stiluri, arte (poezie, grafică, video, sunet) şi autori.

Andrei Dósa (n. 1985) a absolvit cursurile masterului de Inovare Culturală (care se numea anterior master de Scriere Creatoare) din cadrul Facultăţii de Litere din Braşov. A debutat cu volumul Când va veni ceea ce este desăvârşit, Editura Tracus Arte, 2011 (Premiul naţional de poezie „Mihai Eminescu”). A colaborat cu revistele Poesis International, Astra şi Corpul T. Recent, i-a apărut la Cartea Românească al doilea volum de versuri, intitulat American Experience.

Claudiu Komartin (n. 1983) este, din 2010, redactor-şef al revistei „Poesis internaţional”şi al Casei de editură Max Blecher. A publicat volumele de poezie: Păpuşarul şi alte insomnii (2003, 2007), Circul domestic (2005), Un anotimp în Berceni (2009, 2010) şi cobalt (2013). O selecţie din poezia sa, Und wir werden die Maschinen für uns weinen lassen, în traducerea lui Georg Aescht, a apărut la Viena în 2012. A tradus cinci romane din limba franceză (semnate de J.M.G. Le Clézio, Philippe Claudel, Tahar Ben Jelloun). Co-autor al textelor ce stau la baza piesei Deformaţii (2008), al scenariului Trişez cu viaţa (2010) şi al antologiilor Cele mai frumoase poeme din 2010 (2011) şi Cele mai frumoase poeme din 2011 (2012).

ICR Berlin editează cu ocazia evenimentului o broşură cu o selecţie de poezii traduse în limba germană de către traducătoarea Eva Wemme, care a acompaniat şi celelalte ediţii de proză şi poezie de la Literaturwerkstatt. Broşura cuprinde pe lângă poezii şi o scurtă prezentare a autorilor prezenţi la Berlin şi va sta gratuit la dispoziţia publicului.

Literaturwerkstatt Berlin este un loc de întâlnire între autorii din întreaga lume şi publicul german. Instituţia are ca scop promovarea literaturii în spaţiul german. Totodată, Literaturwerkstatt Berlin testează şi prezintă literatura în relaţii intermediare. Punctele forte ale acestei instituţii sunt efortul depus pentru descoperirea şi susţinerea scriitorilor tineri dar şi de promovare a genului liric.

Literaturwerkstatt este instituţia cea mai importantă de literatură din Berlin, care se adresează în principal unui public tânăr, şi este situată în complexul Kulturbrauerei, unul dintre cele mai dinamice spaţii culturale din Berlin.

Literaturwerkstatt este şi iniţiatorul şi purtătorul programului „Lyrikline”, care este cea mai importantă platformă de poezie din Germania. Pe acest portal pot fi accesate mii de poezii din peste 50 de ţări, citite în original de autorii lor. Acest portal este unul din cele mai importante proiecte ale Literaturwerkstatt Berlin din anul 2003, un proiect extrem de dinamic, în continuă creştere. Site-ul a primit premiul Grimme în anul 2005. Pe site se regăsesc poezii de Nora Iuga şi Svetlana Cîrstean, urmând ca, până la sfârşitul anului, să mai fie adăugată şi lirică semnată de Angela Marinescu, Sorin Gherguţ şi V. Leac.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.