Literatura rezidenţei- Ledig House & around (2)

(Despre prima săptămână detalii aici)
A doua săptămână de rezidenţă a început pentru mine cu un drum înapoi până la gara din Hudson. Tadeusz , poetul din Polonia se întorcea de la o lectură în NYC, aşa că, o parte dintre noi, ne-am dus în Hudson să îl aşteptăm. Cum era destul de devreme şi mai aveam destul timp până la cină, ne-am oprit la barul pe care îl bănuiam după colţ din noaptea în care aşteptasem în faţa gării. Barul se numea Half Moon şi era aproape gol. Doar doi-trei clienţi se rezemau de tejghea şi alungau aerul de Twin Peaks pe care îl atribuisem locului cu o săptămână mai devreme.
20131025-142438.jpg Doi dintre rezidenţi şi-au încheiat perioada în care au fost găzduiţi la Ledig House şi au plecat. Mai întâi Chandrahas , s-a despărţit de noi, încet-încet. Şi-a adus aminte că anul trecut l-a cunoscut pe Bogdan Alexandru Stănescu la Norwich şi m-a întrebat dacă toţi bărbaţii din România se îmbracă aşa… Pentru că eu şi pe Bogdan suntem singurii români pe care îi cunoaşte şi i se pare că avem un fel special de a ne alege hainele.
După câteva zile a plecat Ursula . Pentru scriitoarea născută în Elveţia, România e legată de o călătorie spectaculoasă făcută în anii 90. Împreună cu un prieten, a venit cu maşina până la Tulcea. Aici, şi-au montat o barcă pe care o aveau pe capotă şi au navigat până la Sf. Gheorghe, unde au stat câteva luni.

Invitaţii săptămânali
În weekend, la Ledig House vin la cină diferiţi inviaţi din lumea editorială. În primul weekend a fost aici Marleen Reimer, care se ocupă de o zonă destul de specializată a domeniului, identifică noile apariţii care pot să aibă succes comercial odată traduse din engleză în diferite ţări. Pentru mine surpriza a fost să văd că aproape toţi scriitorii care au rezidenţă acum o întreabă dacă există o piaţă pentru poezie.
În rest, programul nostru este destul de liber. Ne întâlnim pentru micul dejun, dar asta numai atunci cânt ne trezim mai mulţi la aceeaşi oră. De obicei, până seara, fiecare îşi vede de treaba lui, ne mai intersectăm în bucătărie pentru cafea sau ceaiuri, ori gustări, dar, de obicei, momentul în care ne vedem toţi este cina.

20131025-142622.jpg
Drumuri şi alte ieşiri
O să scriu altă dată despre drumurile prin jurul Omi. La cumpărături sau la vânătoare de privelişti pe urmele lui Rip van Winkle, alternarea timpului pentru scris cu scurte călătorii în zonă funcţionează perfect. Mica localitate fiind înconjurată de orăşele răspândite prin jurul firelor de apă din zonă. Este suficient să aibă nevoie Fredy de rechizite, ca să urcăm în maşină să căutăm o Pharmacy, unde poţi să alegi ţigări sau carnete de notiţe. Deunăzi am rătăcit cu revoltatul scriitor german prin Chatam şi Valatie după un magazin în care să găsească un tip anume de hârtie, schimbând păreri despre drumeţia noastă prin munţi la Catskill. Până când ne-am dat seama că o bună parte din indicatoarele pe care le văzusem vorbeau despre un personaj literar: “Şi dacă, atunci când ne întoarcem, aflăm că au trecut 20 de ani de când am plecat?!”. Faptul ca ne tot oprim să căscăm gura după ochiuri de apă împânzite de rațe sălbatice sau după căprioarele care se opresc pe marginea drumului strecurându-se printre case ca să se sperie de zgomotul mașinilor, nu ne scurtează deloc ieșirile din “zona de lucru”. Tot atunci o să reiau și subiectul scrisului și cititului la Ledig.

One comment on “Literatura rezidenţei- Ledig House & around (2)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: