Poezia azi – Colonia Poetică la sala Oglinzilor

Par Thorn si Linn Hansen la atelierul de traducere din Suedia foto alexandru vakulovskiVineri, 27 mai, de la ora 19:00 Uniunea Scriitorilor din România găzduieşte în Sala Oglinzilor (Calea Victoriei nr. 115) o nouă întâlnire din seria “Colonia poetică”. Poeţii suedezi Linn Hansén, Kajsa Sundin şi Pär Thörn sunt la Bucureşti pentru o întâlnire cu publicul poeziei din Capitală.
Poezia suedeză nu este cunoscută în România la adevărata sa dimensiune. Institutul Cultural Român a susţinut mai multe serii de ateliere în cadrul cărora poeţi din România au lucrat împreună cu poeţi suedezi la traduceri din poezia contemporană.
La întâlnirea de la Uniunea Scriitorilor, variantele româneşti ale textelor suedeze vor fi citite de poeţii Dan Sociu şi Răzvan Ţupa, participanţi la ateliere şi de actriţa Maria Dinulescu. Publicul va avea ocazia să discute cu autorii despre tendinţele de astăzi din poezia suedeză, română şi internaţională. Intrarea este liberă.
Fiecare dintre poeţii suedezi invitaţi la Bucureşti reprezintă câte o direcţie independentă în poezia de azi.
Linn Hansén (n. 1983) a debutat in 2008 cu volumul „Ta i trä” („Apucă lemnul”), pentru care a fost nominalizată la Premiul Katapult, decernat de Uniunea Scriitorilor din Suedia. Este redactor la revista literară Glänta şi unul dintre curatorii Festivalului Internaţional de Poezie de la Göteborg – cel mai vechi festival de poezie din Suedia. În 2005 a redactat şi editat, împreună cu poeta Athena Farrokhzad, antologia de poezie suedeză contemporană „Omslag: queer poesi” („Focus: poezia queer”).

Kajsa Sundin (n. 1978) a publicat un volum de poezie, „Definition” (2007, „Definiţie”), la OEI, unde a şi fost apoi angajată ca redactor al editurii şi al revistei cu acelaşi nume. Împreună cu Linn Hansén a construit grupul-proiect Shark, una dintre cele mai cunoscute creaţii ale acestuia fiind filmul-poem „Bonjur enfance” (vezi mai jos), făcut în colaborare cu artistul video Orjan Markusson. Kajsa Sundin a publicat în România, în revista Cuvântul, poemul „Flick”.

Pär Thörn (n. 1977) a debutat în 2002, perioadă în care lucra ca poştaş, cu volumul „Kändisar som jag har delat ut post till” („Vedete cărora le-am dus poşta”). Între timp a mai publicat nouă volume de versuri şi proză, unul dintre acestea constând în sortarea alfabetică a cuvintelor care apar în romanul Camera stacojie de August Strindberg.
A fost unanim remarcat de presă pentru originalitate, principalul cotidian suedez, Dagens Nyheter, numindu-l în 2008 „cel mai important scriitor al Suediei în momentul de faţă”. Pär Thörn este şi artist performativ.

Întâlnire organizată de către Clubul de Lectură Institutul Blecher și Casa de editură Max Blecher cu sprijinul Swedish Arts Council.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.