BEST WOMEN POETRY ACT, joi, Bucureşti, str. Mihai Eminescu nr. 57

Potrivit unui comunicat de presă, joi, 28 august 2014, de la 19.30, la loKal (str. Mihai Eminescu, nr. 57) va avea loc seara de poezie „Best Women Poetry Act”.

Vor citi: Rita Chirian, Domnica Drumea, Doina Ioanid, Cristina Ispas, Angela Marinescu, Krista Szöcs, Miruna Vlada, Elena Vlădăreanu.

Cele opt poete, pe care lectura de joi le aduce pentru prima dată împreună, sunt printre cele mai talentate poete contemporane din România,arată organizatorii.

best womenDespre invitate:

Rita Chirian a publicat trei volume de poezie: Sevraj (2006), poker face (2010), Asperger (2012). Despre poezia ei, Andrei Terian spunea: “Rita Chirian își desfășoară în voie propria formulă poetică- un aliaj de patetism și tranzitivitate, de scriitură anodină și comparații eclatante, de autoironie și frison cerebral, care frânge gâtul locului comun pentru a deschide calea unei sensibilități autentice”

Domnica Drumea a publicat trei volume de poezie: Crize (2004), Not for sale (2010), Vocea (2014). Despre poezia ei, Bogdan-Alexandru Stănescu spunea: “Domnica Drumea aduce (…) o autenticitate izbitoare, lipește fâșii de viață și coșmar pe epiderma textuală, dar o face într-o cadență de “romancero de după bloc”, vocea ei urcă imperceptibil și coboară brusc într-un dans al imaginii înlănțuite fără speranța de o memorie sortită să dăinuiască”.

Doina Ioanid a publicat mai multe volume de poezie: Duduca de marțipan (2000), E vremea să porți cercei (2001), Cartea burților și a singurătății (2003), Ritmuri de îmblânzit aricioaica (2010). Poezia “Câinele galben” a fost inclus de curând într-un top internațional al celor mai frumoase 50 de poezii de dragoste din ultimii 50 de ani.

Cristina Ispas a debutat în volum în 2007 cu fetița. mixaj pe vinil. În 2010 a publicat volumul Rezervația. V. Leac spunea: “Nu e important ce și cum se filmează, ci cum se montează, aici e marele talent al regizorului, rezervația e un documentar poetic despre viața noastră deloc simplă, despre mecanismele și psihozele secolului, despre ceea ce se merită păstrat din ea”.

Angela Marinescu a publicat peste 15 volume de poezie: Fugi postmoderne (2000), Limbajul dispariției (2006), Intimitate (2013). Despre ea, Bedros Horasangian spune că este: “o mare poetă a literaturii române- poate cea mai mare all time-, care ridică ștacheta confesiunii și liricii dramatice la noi cote. Emoționale. Etice. Afective. Existențiale. Rusești”.

Krista Szöcs este membră a cenaclului Zona nouă, condusă de Radu Vancu. A debutat în 2013, cu volumul “Cu genunchii la gură”. Despre volum, Mihail Vakulovski spunea că: “e o carte mai degrabă a sentimentelor, a stărilor, un volum pe care-l citești cu genunchii la gură, de la primul la ultimul existem”.

Miruna Vlada a debutat la 18 ani cu volumul Poemeextrauterine. În 2007 a publicat un nou volum de poezie “Pauza dintre vene”. Cel mai recent volum, Bosnia. Partaj, va apărea în septembrie, la Ed. Cartea Românească. Potrivit Luminiței Corneanu: “Miruna Vlada este una dintre poetele de primă linie ale generației sale”.

Elena Vlădăreanu a publicat mai multe volume de poezie: pagini (2003), europa. zece cântece funerare (2005), spațiu privat. a handbook (2009). A scris de curând Habemus bebe, un text, care între timp a și fost transformat în spectacol de teatru, despre statutul femeii după ce a născut. Despre ea, Dan Sociu spunea: “Elena Vlădăreanu m-a făcut fanul ei pe viață de la primul volum, Pagini, 2002. Nu mai citisem ceva atât de direct, concret, cu minim de retorică și atât de curajos exhibiționist”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.