Educatia merita sa fie a celor care studiaza

ocuparea istorieiISTORIA SE OCUPA & SE DEZBATE este o miscare a studentilor stransi de cateva zile in  Amfiteatrul Vasile Pârvan al Facultatatii de Istorie din Bucuresti.

Din punctul meu de vedere este foarte important ce fac ei acolo. Mai ales ca o institutie de invatamant in care studentii au un cuvant de spus este primul pas spre o societate de cetateni care au ce spune. Puterea inseamna implicare.

Lista de solicitari a pornit  asa:

ISTORIA SE OCUPA SI SE DEZBATE

PROBLEME SI REVENDICARI

formulate pe 25 noiembrie, amfiteatrul Vasile Parvan, Facultatea de Istorie

PROBLEMELE SISTEMULUI

 • Educatia trebuie sa reprezinte principala prioritate a statului. Cerem respectarea Pactului National pentru educatie, unde se specifica acordarea a minimum 6% din PIB pentru educatie si a minimum 1% pentru cercetare.
 • Cerem alegerea reprezentantilor studentilor pe o perioada de 1 an si 6 luni, cu o perioada de campanie electorala de 2 saptamani iar votul sa se desfasoare in decurs de o saptamana pe toata durata programului zilnic de curs.
 • Dorim participarea studentilor la sedintele Consiliului Facultatii si ale Senatului Universitatii, precum si accesul la programele cu subiectele ce urmeaza a fi dezbatute si la stenogramele  sedintelor.
 • Vrem reformarea programelor universitare (60% din trunchiul canonic impus de senat, restul de 40%, la alegerea studentului, format din cursuri  teoretice sau cu aplicabilitate practica).
 • Cerem introducerea admiterii pe baza de examen (proiect, proba practica,etc) pentru toate cele trei forme de invatamant (zi, frecventa redusa, invatamant la distanta).
 • Cerem obligativitatea evaluarii profesorilor de catre studenti. Rezultatele acestor evaluari trebuie sa fie publice.
 • Universitatea apartine tuturor. Oricine trebuie sa poata participa  la evenimentele si cursurile universitatii, nu doar studentii.
 • Cerem ca accesul studentilor in Universitate noaptea sa fie permis pe baza de legitimatie sau carnet de student.
 • Cerem ca Biblioteca Centrala Universitara sa fie deschisa pe timpul noptii.
 • Vrem ca Universitatea sa nu reprezinte un spatiu de discriminare, opresiune, umilire. Trebuie sa se poata problematiza, discuta si descuraja aceste atitudini. Dorim acces la un proces real de rezolvare a acestor probleme, care sa acorde demnitate si protectie partilor implicate.
 • Studentii si cadrele didactice sunt parteneri egali in procesul educational.
 • Solicitam autoritatilor competente sa cerceteze masurile abuzive luate impotriva persoanelor care au dorit sa participe la dezbaterea publica „Universitatea si rolul ei civic” din data de 24 noiembrie 2011.

CONDITIA SOCIALA A STUDENTULUI

Cerem statului marirea subventiei fondului de burse. Actuala suma alocata fiecarui individ ca bursa este insuficienta pentru a avea un trai decent. Consideram inacceptabila aceasta umilinta sistematica aplicata studentilor.

CONDITIA SOCIALA A PROFESORULUI

Statutul actual al profesorului este sub demnitatea umana ce poate fi acceptata. Mai mult, remuneratia este inacceptabila, contribuind la scaderea drastica a calitatii educatiei.

PROIECT IN LUCRU.

Dezbaterile continua. Sunteti asteptati in Amfiteatrul Parvan,  Etajul III, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti.

Mai multe detalii sunt aici

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.