Ai ocazia să păstrezi din selecțiile de cărți citEști de aprilie 11 subiecte care îți fac o idee asupra temei lunii: Puterea ficțiunii. Și fiecare titlu intră peste aspecte pe care le-ai putut recunoaște și tu în plin sezon de lupte politice și discursuri pentru candidaturi pregătind alegerile. Că sunt primari ori pentru parlament (fie el european ori al Ro) poți recunoaște pe ce stau argumentele celor care îți cerșesc susținere și din schema citEști de mai jos. Iar pentru tema recomandărilor din mai… vezi la final.
11. Puterea ficțiunii echilibrează realismul și fantasmele într-o capodoperă
„Cercetările de până acum păreau să cuprindă trei întrebări, și anume unele mistice. ” Dimitrie Cantemir, „Imaginea de nezugrăvit a științei sacrosancte”
Dincolo de ziua păcălelilor îți propun să începi luna aprilie cu o capodoperă. Puțini autori au traversat granița dintre realism și fantastic așa cum a făcut-o Dimitrie Cantemir. Iar traseul său încă îl descoperi. Acum ai la îndemână o ediție nouă din „Imaginea de nezugrăvit a științei sacrosancte”. Contemplarea chipului divin în om devine aici pentru prințul moldav un act de investigație. Așa îți propun să începi o lună pe care o dedicăm la citEști puterii ficțiunii.
„Pământul a căpătat o altă formă și un veșmânt cu o altfel de podoabă” Dimitrie Cantemir, „Imaginea de nezugrăvit a științei sacrosancte”,, ediție de Dan Slușanschi și Liviu Stoia, traducere de Vlad Alexandrescu, Polirom, 2023.
10. Cât de cutremurătoare îți este identitatea lucrurilor mărunte
„În piață, fata se opri să se odihnească în dreptul ieslei luminate și rămase într-un fel de transă, privind înăuntru”. Claire Keegan, „Astfel de lucruri mărunte”
Puterea ficțiunii ține și de universurile care îți oferă înțelegerea lumii tale în ciuda presiunii pe care o simți în ceea ce te-ai obișnuit să consideri identitate. Emoția este cuvântul de ordine pe care îl descoperi în romanul „Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan. Povestea plasată în Irlanda anului 1985 îți arată cât de tensionată poate să fie ciocnirea dintre identitate și realitatea personală. De altfel în fiecare volum semnat de Keegan, ficțiunea se țese în jurul unei familii.
„Oamenii puteau fi buni, își spuse Furlong din nou, pe când conducea înapoi spre oraș” Claire Keegan, „Astfel de lucruri mărunte”, traducere de Iulia Anania, Anansi 2023.
9.Percepția realității care te povestește
„Universul fizic este un limbaj cu o gramatică foarte ambiguă” Ted Chiang, „Povestea vieții tale”
Percepi realitatea dar să te văd cum povestești lucrul acesta. Iar aici o să te uimească o povestire S.F. „Povestea vieții tale”, de Ted Chiang, o știi poate din ecranizarea ”Arrival” din 2016. Dar în carte ai ocazia să intri mai departe în interstițiile istoriei unui mod special de a comunica. Dacă afirmațiile tale includ toate momentele vieții tale, chiar și pe cele viitoare, lumea ți se va părea copleșitoare, poate. Dar aventura acestei întâlniri cu ființe extraterestre (poate) aici te emoționează.
„Cei care au citit Cartea Vieții nu o recunosc niciodată.” Ted Chiang, „Povestea vieții tale”, traducere Ileana Busac, Nemira, 2017.
8. Ordinea în care simți fericirea
”Cum vreți să fiți ținuți minte?”. Cassie Holmes, „Happier Hour”.
Cea mai prețioasă resursă pe care o ai este timpul îți spune Cassie Holmes în ”Happier Hour”. Subtitlul Cum să-ți organizezi timpul ca să te bucuri de viață îți arată și ce impact are ficțiunea asupra realității. O carte poate să îți influențeze gândirea, comportamentul și perspectiva asupra lumii reale. Iar ordinea în care îți propun să privești lucrurile acum îți permite să îți dai seama de unde îți ei energia pentru realizările de zi cu zi.
„La fel ca banii, timpul este o resursă limitată”. Cassie Holmes, „Happier Hour”, tradus de Mihaela Sofronea, pilotBooks, 2024.
7. Poveștile care te modelează au propria lor biologie
„În special, prietenia poate rezolva o problemă cunoscută ca paradoxul bancherului.” Lewis Dartnell, „Evoluția omului Cum a modelat biologia umană istoria lumii”
Când auzi o poveste te gândești mai rar că ai în față o scenă din istoria emoțională a întregii specii. Dar în „Evoluția omului” Lewis Dartnell îți spune ”Cum a modelat biologia umană istoria lumii”. Narațiunile istorice sunt și reflecții asupra societății. Aproape fiecare poveste pe care o știi din istorie îți arată probleme și valori care oglindesc dinamica socială a lumii reale. Poate că pe asta te și bazezi, de la desenele pe peretele unei peșteri până la șarja cavaleriei ușoare la Balaclava ori Rasputin.
„Se prezenta ca un mistic și un om sfânt.” Lewis Dartnell, „Evoluția omului Cum a modelat biologia umană istoria lumii”, traducere de Călin Popa, Litera, 2024.
6. Puterea ficțiunii are tehnologia ei
„Presupunând că citești această carte înainte de 2040, înseamnă că ți-ai petrecut cea mai mare parte din viață înaintea Erei Exponențiale.” Azeem Azhar, „Exponențial, cum să nu fim depășiți de progresul rapid al tehnologiei”
Uite că există o tehnologie care îți permite să crești puterea pe care o are ficțiunea. Azeem Azhar îți spune în „Exponențial”, cum să nu fim depășiți de progresul rapid al tehnologiei. Iar ceea ce credeai că ține de dezordinea lumii descoperi că este chiar povestea în care ai crescut odată cu capacitățile uimitoare lumii digitale. Și uite că încă mai ai posibilitatea să te asiguri că tehnologia poate să rămână în slujba societății.
„Cu timpul, s-a format o prăpastie între concepția noastră despre locul cuvenit piețelor și rolul pe care ele îl ocupă efectiv în viața noastră” Azeem Azhar, „Exponențial, cum să nu fim depășiți de progresul rapid al tehnologiei”, traducere Bogdan Ghiurco, Curtea Veche, 2024.
5. Viitorul îți sună imersiv
Atunci când integrezi experiențele digitale în interacțiunile fizice, e esențial să pornești identificând provocările cu care se confruntă clienții și apoi să schițezi modul în care tehnologia poate să rezolve în mod eficient aceste probleme.” Philip Kotler, Hermawan Kartajaya, Iwan Setiawan, „Marketing 6.0 The future is Immersive”
Fie că o sărbătorești în mai, cum anunță UNESCO sau pe 20 aprilie (cum reușise Reporters Sans Frontieres în anii ’90), ziua libertății presei este momentul în care ai ocazia să înțelegi cum se schimbă poveștile lumii în care trăiești. Iar „Marketing 6.0 The future is Immersive” îți arată și cum intră în viitor domenii întregi ale interacțiunii economice. Philip Kotler, Hermawan Kartajaya și Iwan Setiawan îți vorbesc despre metamarketing și despre modurile în care integrezi platformele pe care le preferă generațiile Z și Alpha pentru clienții afacerii tale.
„Prin înțelegerea rolurilor pe care le joacă diferitele canale în calea spre achiziție, afacerile pot oferi mesaje și experiențe consistente pe aceste canale pentru a răspunde mai bine clienților.” Philip Kotler, Hermawan Kartajaya, Iwan Setiawan, „Marketing 6.0 The future is Immersive”, Wiley, 2023.
4. Puterea cu care ficțiunea te plasează în realitate
„În legătură cu piciorul lui e o poveste uluitoare.” Ismail Kadare, „Concert la sfârșit de iarnă”
Un roman, o poveste, o ficțiune. Dar detaliile din „Concert la sfârșit de iarnă”, de Ismail Kadare, sunt cât se poate de reale. Desprinse dintr-un moment în care China era singurul partener extern al Albaniei comuniste, acestea sunt secvențele în legătură cu care s-a construit celebritatea lui Kadare în proza de azi. Iar cuvântul capodoperă revine foarte des în ceea ce privește această carte în care distanța dintre politică și mitologie e negociată la fiecare pas.
„Silvei i se păru că, imediat, frazele ei vor suna ca niște titluri de cărți sau de filme.” Ismail Kadare, „Concert la sfârșit de iarnă”, traducere Marius Dobrescu, Humanitas fiction, 2024
3. Puterea ficțiunii îți scrie din vis
„E o capcană anotimpul?” Norman Manea,„Plicul negru”.
Uite că o carte românească îți face o idee în ceea ce privește construcția realității. În „Plicul negru”, Norman Manea spunea ultima poveste înainte să părăsească România în anii ’80. Iar căderile nervoase sunt un mod în care descriem azi și slăbirea limitei dintre vis și realitate. Dar scriitorul care și-a refăcut cariera în Statele Unite plasează în literatura română acest model pe care schizofrenia sistemului nu a reușit să îl consume.
„Ai fi reîntâlnit, acolo, la cotitura șoselei care urcă spre oraș, fata morgana”. Norman Manea,„Plicul negru”, Polirom, 2024
2. Ficțiunea care îți depășește realitatea de Florii
„Cel adevărat e prezent numai pe și prin cruce, El poate ajuta lumea doar prin neputința și chinurile sale”. Nicolae Steinhardt, „Jurnalul fericirii- Manuscrisul de la Rohia”.
Chiar și cărțile celebre îți pot rezerva surprize. Și unele surprize pot să îți ofere o poartă înspre inima poveștii. Dacă vrei. Asta găsești în „Jurnalul fericirii- Manuscrisul de la Rohia”. Este o variantă a cărții lui Nicolae Steinhardt, rescrisă de autor după ce Securitatea i-a confiscat primul manuscris. Sigur că te va captiva să urmărești în ce fel sunt calibrate diferit secvențe pe care le știai din volumul publicat inițial. Dar fundalul îl asigură același spectacol al transcenderii realității prin poveste. Cum se întâmplă și de Florii, în fiecare an. Ficțiunea memorialistică nu este doar o evadare din realitatea opresivă a comunismului și modul în care cititorul, alături de scriitor reușește să exploreze puterea spiritualității.
„Plăcerea de a spune nu, nu domnule!” Nicolae Steinhardt, „Jurnalul fericirii- Manuscrisul de la Rohia”, Polirom, 2012
1. O mie de ani între tine și autoare țin de fascinație
„I se părea că totul se petrece în vis.” Murasaki Shikibu, „Povestea lui Genji”
Realitatea ficțiunii îți arată și cât de adevărată este relația pe care o ai între tine în calitate de cititor și autor. Sau autoare, dacă vorbim despre Murasaki Shikibu. Trebuie să îți dai seama că „Povestea lui Genji” este scrisă la începutul secolului XI. După 1.000 de ani, fascinația poveștii din jurul Curții imperiale a Țării Soarelui Răsare încă te surprinde. Și ai ocazia să vezi cum rezistă o poveste secolelor de schimbări care ai zice că vin cu alte priorități.
„Eu am tot spus că mă atrage și că legătura dintr-o viață anterioară nu e de lepădat.” Murasaki Shikibu, „Povestea lui Genji”, traducere de Angela Hondru, Polirom, 2017
În luna mai găsești în selecția citEști cărți care îți susțin „libertate din datorie” cu tot ce ai zice că înseamnă și una și cealaltă. Nu ezita să îmi spui în comentarii ce cărți îți evocă o latură a acestei povești cu puterea ficțiunii și care… Și tot așa, e loc și pentru completarea listei de titluri pe care le preferi când e vorba de „libertatea din datorie” ca temă… că tot vine luna mai și cu Zilele Victoriei (Vest și Est) și cu cea a Europei… propune aici mai jos în comentariu. Enjoy și subscribe pentru alte liste de cărți recomandate ca să citEști aici.