Din fişa de punctare pentru Finala Festivalului "Gellu Naum" 2012

Am primit textele nominalizate in finala festivalului Gellu Naum – 98 de pagini de poezie… 23 de autori tineri (16 liceu si 7 gimnaziu) nicio poezie de trecut cu vederea. Pentru secţiunea dedicată elevilor la gimnaziu am notat aşa:

autor 1– Are o dexteritate iesita din comun in construirea unor scene din care scoate elemente cu sens pentru poem. Evita destul de atent formularile cliseizate şi, chiar şi atunci când avem de-a face cu simboluri comune, reuşeşte să găsească o abordare inedită: “Pe cer,/ O lumină aprinsă/ care pare o stea/ ce se îndreaptă spre
mine.//”

autor 3 – Compune naraţiuni dintr-un spaţiu cu sens liric. Parcurge un drum destul de necesar între o zonă conceptuală şi una plastică a imaginilor şi a elementelor cu care lucrează, dar distanţa dintre acestea nu reuşeşte să o anuleze decât foarte rar: “insectele sunt triste ca nişte beţe de chibrit.” Uneori îi scapă complet de  sub control expresia la care face apel: “Sentimentul acela era de nestăpânit” şi eşuează în incert.

autor 4 – Exersează o forma de poem care “sună” a ceea ce deja ştim că e poezie: “acum pe lângă tine mă simt/ precum o barcă singuratică înfruntând valul”. Alteori poemul său este destul de bine cantonat în limba unui Bacovia cuminţit “Neagra alee,/ Pe o parte castani goi./ Nicio pasăre,/ Privirea nopţii,/ Sub cerul întunecat,/ Drumul spre casă….//”

autor 5 – are o constiinta a ritmului pe care o pierde uneori din vedere furat de simboluri grele: “Doar aripile-au/Coborât din zid./ Întârzii să-ntind asfaltul de ploaie;/ Înghit tuburi de lumină/ Să ocrotească fericirea mucegăită./ Mă-nfurii şi ţip./ Ţip către muguri//”

autor 7 – trece lejer şi fără nicio stridenţă de la “cele mai urâte momente din viaţa mea” la “sute de mormane albe îmi încântă privirea” în alt poem şi “pământul ideal” folosind un stil descriptiv, simplu, tensionat doar din asocieri de perspective opuse: “par fericiţi”/”aceste suflete de fapt plâng//”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.