Câștigătorul ediției 2024 a Premiului pentru experiment în literatură ”Gheorghe IOVA – TEXTUARE” este Dmitri Miticov pentru volumul ”Dmitri: INTJ”

Câștigătorul celei de-a V-a ediții a Premiului pentru experiment literar este Dmitri Miticov, pentru volumul ”Dmitri: INTJ”(editura OMG), care pornește de la notația biografică proiectând-o în discursuri mitice și tehnologice asupra evenimentului, păstrând, în același timp, o perspectivă investigativă asupra limitelor tranzitivității. Volumul surprinde interacțiunile spațiului personal cu fluxurile publice fie ele tehnice ori literare (din punct de vedere istoric) la nivelul discursului poetic. Video aici.

”Înseamnă foarte mult, și nu pentru că e primul premiu dar pentru că e un premiu foarte special și întotdeauna mi se pare că e un compliment când cineva mă asociază cu zona experimentală și am zis-o de mai multe ori, asta văd cel mai mare compliment pentru ceea ce scriu, că fac un lucru experimental. Pentru mine înseamnă un lucru foarte important, înseamnă să faci ceva nou, în primul rând, și eu privesc și zona literară ca o zonă de acumulare în care printre cele mai importante lucruri e să vii cu ceva nou, și preferabil cu ceva nou în care să nu epuizezi zona respectivă, ci să deschizi o ușă către ceva unde alții cu scrisul sau pot să fie influențați de asta”, mărturisește Dmitri Miticov.

Alături de proiectul câștigător, încă cinci nominalizări au intrat în jurizarea finală a Premiului ”Gheorghe IOVA – TEXTUARE” pentru începutul anului 2024. Le prezentăm pe rând într-o ordine alfabetică a prenumelor:

  • Adriana Gheorghe pentru proiectele spațiului Teatre, care au șanse să devină repere în investigarea întâlnirilor între arte pe scena românească.  Video aici
  • Alina Pietrăreanu în calitate de organizatoare pentru Festivalul de arte performative Ecosistem- o întreprindere care deschide zona întâlnirii cu publicul pentru performeri care sunt la început de drum.  Video aici
  • Cosmina Moroșan, pentru demersul ”cadru binevoitor – participativ”, cu Anticorp Solar, proiect care în care pune în scenă prezența performerului într-un discurs multiplu ”performance-petrecere-formă de rugăciune”, în perspectiva unei secvențieri ulterioare a dispozitivului la nivel afectiv/cognitiv. Video aici din proiectul Cristinei Ispas, poezie contemporană românească.
  • Julio Elvisey Pisică – care propune performance spoken word și se descrie drept artist intersecțional și interdisciplinar în teatru, scrie poezie și lucrează cu sunetul experimental. În 2023 a făcut parte cu un performance din seria de evenimente Timișoara 2023 la nesfârșit. Video aici.
  • Jean Lorin Sterian, care a transformat proiectul unui spațiu personal dedicat întâlnirii artistice în seria de evenimente itinerante Homefest. Video aici

Premiul constă în: 1801 lei, valoarea pensiei lunare a lui Cătălin Guguianu, percepută de la Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, pentru trei ani de domiciliu forțat; o diplomă stampă, creată de Cătălin Guguianu și digitalizată de artista plastică Valérie Touzet.

Un interviu cu Dmitri Miticov în calitate de câștigător al Premiului pentru experiment literar ”Gheorghe IOVA – TEXTUARE” punctează mizele proiectului care i-a adus premiul în 2024 și câteva dintre reperele investigației sale într-un moment în care peisajul literar românesc este tot mai bogat. Scriitorul încearcă să explice de ce 2023 rămâne un an în care au debutat foarte puține autoare în poezie dar și ce persistă din iluziile legate de scris și poezie.

Dmitri Miticov este născut pe 1 septembrie 1980 în Tîrgovişte. A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Până la ”Dmitri: INTJ” a mai publicat ”Efectul de peliculă”, Editura Vinea, 2006 (poezie, debut); ”Numele meu e Dmitri”, editura Paralela 45, 2010 (poezie), ”Dmitri: uite viaţa”, Casa de editură Max Blecher, 2012, și ”Dmitri: genul cinic”, Editura Cartea Românească, 2015.

În 2010, artistul vizual Cătălin Guguianu îl invită, la Paris, pe Gheorghe Iova să colaboreze la proiectul său „veloLINGA“. Cătălin Guguianu (www.catalin-ation.com) patronează asociația cultural-artistică ’ECHALIER – PÎRLEAZU’. Cu această ocazie, Iova i-a cerut lui Cătălin să preia și să gestioneze premiul său pentru experiment literar. După dispariția lui Gheorghe Iova din vara anului 2019, în ianuarie 2020 s-a inaugurat premiul testamentar „Gheorghe IOVA – TEXTUARE“, fiind acordat în acel an poetului și jurnalistului Răzvan Țupa.

Juriul, care stabilește nominalizările și câștigătorii, este alcătuit din premianții ultimelor 3 ediții ale selecției, alături de deținătorul premiului testamentar. Ediția a II-a a premiului a fost câștigată de scriitoarea Paula Erizanu, iar în 2022, laureat este poetul și artistul V. Leac pentru antologiile pe care le-a coordonat în ultimii ani (Hotel Cosmos – poezie românească SF, 2019; Generația de aur, 2020, în colaborare cu Cristina Ispas; Perturbări în desfășurare. O antologie a prezentului, 2021) și pentru expoziția TIMPURI NOI. Xenogeneze ale SF-lui. În 2023, premiul a remarcat proiectul ”Gura Mare” reprezentat prin poeta și regizoarea Teona Galgoțiu. Este ultimul an în care Paula Erizanu face parte din juriu, urmând ca locul său să fie luat de câștigătorul din 2024 pentru jurizarea din 2025. Diploma pentru premiul 2024 a fost înmânată de Doina Iova.

Anul acesta ceremonia de decernare continuă cu orice comentarii sau precizări îți dorești să adaugi aici.

2 comentarii la „Câștigătorul ediției 2024 a Premiului pentru experiment în literatură ”Gheorghe IOVA – TEXTUARE” este Dmitri Miticov pentru volumul ”Dmitri: INTJ””

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.