Cu poezia prin patru oraşe din Croaţia

goran springDin când în când poezia mi-a făcut chestii din astea. M-a dus prin locuri pe care nu le aşteptam, dar încă şi mai tare este că îmi dă ocazia să revăd oameni şi poeţi pe care abia dacă speram să îi mai întâlnesc.

Începând de miercuri fac poezie împreună cu invitaţii celei de-a 52-a ediţii a Festivalului Primăvara lui Goran (Goran’s Spring – Goranovo proljeće) în Croaţia. Adrian Oproiu şi Ana Brnardić au tradus mai multe „corpuri româneşti” mai vechi dar şi din seria relaţională aşa că m-am bucurat să primesc sprijinul ziarului „ring” ca să pornesc spre Zagreb.

E cel mai mare festival de poezie din zonă, iniţiat în 1964 de asociaţia studenţească „Ivan Goran Kovacic“. Iniţial era o manifestare care aduna doar cei mai buni poeţi din fosta Iugoslavie, dar în timp s-a transformat într-un eveniment internaţional. Poeţii au ocazia să citească în mai multe locuri din Croaţia, să participe la întâlniri cu elevi, cu studenţi sau să viziteze diferite proiecte locale.

Din 2003, „Primăvara lui Goran“ a fost relansată ca o întâlnire care primeşte poeţi din toată Europa. În 2015, printre invitaţi se numără Otto Tolnai (Ungaria), Bojan Vasić (Serbia), María Eloy-García (Spania), Katja Perat (Slovenia), Claudio Pozzani (Italia), Valerie Fritsch (Austria), Ervinë Halil (Kosovo), Eugenijus Alishanka (Lituania), Jonas Zboril (Czech Republic), Kim Moore (Marea Britanie), Luljeta Lleshanaku (Albania), Gytis Norvilagoran1s (Lituania), Linn Hansen (Suedia) sau Sigurbjorg Thrastardottir (Islanda), alături de mai mulţi poeţi greci şi croaţi.

E o ocazie să îi revăd pe Linn Hansen cu care am citit poeme şi ne-am tradus reciproc versurile în Suedia, pe Marko Pogacar alături de care am trecut prin întâlnirile de poezie şi politică de la Budapesta acum câţiva ani şi să-l regăsesc pe Claudio Pozzani pe care l-am văzut performând în Slovacia la Banska Stavnica. Dar şi să o aud live pe Katja Perat pe care am citit-o în Zona Nouă.

Acum 12 ani am văzut prima dată Croaţia într-un proiect al reţelei Discovery care filma un material despre limba istro-română satul Zeani. De data aceasta revin în poveste cu poezia, trecând fix prin zona în care îşi făcuse nebunia D’Anunzio cu statul lui, Fiume dar şi pe la Calea Glagolitică de la Hum.

52nd GORAN’S SPRING

Poetry Festival

GORANOVO PROLJEĆE

 PROGRAM

Zagreb, Rijeka, Pazin, Lukovdol

Martie 18 -21, 2015

 

 

Miercuri, 18 Martie 2015, Zagreb

 

  • 8.00 p.m. – VIP Jazz Club, Zagreb – Lecturile de poezie şi ceremonia de deschidere

 

Moderator: Marko Pogačar

Muzica: Choir Le Zbor

 

Joi, 19 Martie 2015 Rijeka

 

  • 12.00 a.m.– Programul VERSOPOLIS La teatrul Naţional Croat cu Linn Hansén, Luljeta Lleshanaku, Kim Moore, Gytis Norvilas, Sigurbjörg Thrastardóttir

 

Moderator: Marko Pogačar

 

  • 8.00 p.m. – Lectura la Muzeul de artă Modernă şi Contemporană

 

Moderator: Željka Horvat Čeč

 

 

Vineri, 20 Martie 2015, Pazin

  • 7.00 p.m. – Lectura de poezie în Castelul din Pazin

Moderator: Marko Pogačar

 

Sâmbătă, 21 Martie 2015, Lukovdol-Zagreb

  • 12.00 a.m. – Casa Culturii din Lukovdol – Decernarea Cununii lui Goran şi a Premiului Primăvara lui Goran

 

  • 7.00 p.m. – Café u Dvorištu: Întâlnirea poeţilor din proiectul Versopolis cu editorii croaţi

 

  • 8.00 p.m. – Café u Dvorištu: Lectura de poezie

 Moderator: Marko Pogačar

goran2

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.