Poezie românească 2010. O antologie

poezie-romaneasca-2010-434x326Editura Tracus Arte marchează o premieră în lumea editorială românească. Claudiu Komartin şi Radu Vancu au selectat pentru tânăra editură textele pe care ei mizează din producţia poetică a anului trecut. 33 de volume de poezie, şapte cărţi de debut şi 10 selecţii din periodicele literare din 2010 sunt citate în antologia care poate să creeze o imagine a peisajului poetic românesc de azi.
Anul trecut a rămas drept unul dintre cele mai rodnice în materie de volume de poezie. Autori deja consacraţi ca Mircea Cărtărescu, Traian T Coşovei, Ana Blandiana sau Mircea Dinescu au lansat cărţi noi de poezie, iar cititorii atenţi la fenomenul poetic de azi au putut să se bucure şi de poeme noi semnate de poeţi de primă mărime ai ultimilor 30 de ani. Astfel, Adrian Alui Gheorghe a publicat „Paznicul ploii” iar Liviu Ioan Stoiciu şi-a impresionat admiratorii cu o nouă colecţie de versuri tensionate şi acide: „Pe prag (Vale-Deal). Mult aşteptat de publicul poeziei din România, al treilea volum marca Ion Mureşan, „cartea Alcool” a ieşit în sfârşit la lumină adunând mai toate premiile dedicate la noi genului.
Surprizele versurilor
Alături de personalităţile deja consacrate în poezia de azi, recolta literară a anului trecut a reţinut şi reuşite ale unor poeţi pe care atenţia publicului încă nu îi reţinuse. Autori din generaţii diferite, ca Nicolae Avram, Ionel Ciupureanu sau Florin Dumitrescu au venit în 2010 cu volume de poezie puternic personale care au impus cuvântul de ordine al momentului: diversitatea în asumare poetică.
O premieră a lumii editoriale româneşti este reţinută şi de antologia de faţă, care include între textele selectate, pentru prima dată, poeme semnate de o clonă: Dmitri Miticov, este un autor inventat de Robert Mândroiu, poet care a debutat cu câţiva ani în urmă. Până în momentul publicării la editura Paralela 45, nimeni nu a ştiut cine se ascunde în spatele pseudonimului cu sonorităţi basarabene, dar Miticov era deja un personaj cunoscut în lumea literară virtuală.
Demersul de selecţie din volumele de poezie pe care editorii le consideră cele mai importante, poate fi discutat, se pot găsi chiar şi nume sau texte care lipsesc din selecţie, dar acest lucru este firesc, mai ales că volumele citate sunt completate cu o secţiune dedicată poemelor publicate în reviste literare de poeţi ca Emil Brumaru, Şerban Foarţă, Mircea Ivănescu sau Alexandru Muşina. La capătul unui an cât se poate de bogat în materie de titluri de poezie, este pentru prima dată când lumea editorială propune un ghid de orientare în multitudinea de direcţii ale poeticilor de azi.
Din ziarul Ring

Un gând despre „Poezie românească 2010. O antologie”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.