Viitorul Institutului Cultural Român

Către: Președintele Senatului și membrii acestuia
Votați pentru viitorul Institutului Cultural Român

Institutul Cultural Român este cea mai importantă instituție de promovare a culturii din România atât în țară cât și în străinătate, care de mai bine de 2 ani se află într-o situație de criză prelungită. Problemele majore cu care se confruntă ICR-ul – lipsa unui program de dezvoltare strategică pe termen mediu și lung, incapacitatea vechiului Comitet Director de a angaja directori pentru cele mai importante reprenzentanțe ICR din străinătate – Paris, Bruxelles, New York, Berlin, Tel-Aviv, demotivarea echipelor de experți ICR, lipsă de transparență și de dialog cu scena culturală din România precum și problemele legate de modul defectuos de funcționare, impactul limitat și slaba expunere a artiștilor români pe plan internațional, birocratizarea excesivă, dar și imaginea actualmente preponderent negativă a instituției – au adus ICR-ul la marginea prăpastiei.

Cele trei persoane care au primit recent votul consultativ al Comisiei de Cultură și de Politică Externă a României nu au cunoștințele de management cultural necesare pentru pozițiile respective, nu au prezentat public nicio viziune și nu au niciun plan strategic de dezvoltare instituțională pentru ICR. Mai mult decât atât, cu ocazia audierilor, candidații mai sus-menționați nu au fost în măsură să prezinte argumente concrete cu privire la planurile lor de redresare instituțională și creștere a activității ICR în concordonță cu nevoile sectorului cultural românesc și obiectivele politicii externe ale României.
Alegerea acestor persoane la conducerea ICR va aduce cu siguranță colapsul instituției și pierderea totală a credibilității acesteia pe plan național și internațional.

De ce este important?

Artiștii și operatorii culturali implicați în dezvoltarea sectorului cultural din România și în realizarea de proiecte de colaborare artistică internațională solicită senatorilor coaliției majoritare și membrilor partidelor de opoziție deopotrivă sa asigure promovarea profesionista in lume a culturii române prin intermediul Institutului Cultural Român. Așadar, solicităm membrilor Senatului să nu valideze prin votul lor în plen votul consultativ dat de majoritatea senatorilor din Comisiile de Cultură și de Politică Externă a României pentru d-na Liliana Țuroiu pentru funcția de Președinte al Institutului Cultural Român și pentru Mirel Taloș (ALDE), respectiv Krizbai Bela Dan (UDMR) pentru funcțiile de Vicepreședinte ai ICR. Suntem de părere că votul domniilor lor trebuie să fie în primul rând în interesul culturii românești și nu un vot politic în interesul partidului pe care îl reprezintă.
Considerăm că soluția pentru renașterea ICR-ului este “demararea rapidă a unui proces de reformă care să includă transparentizarea, debirocratizarea și profesionalizarea echipelor de experți ICR și susținerea cu prioritate a culturii contemporane, difuzarea creației originale românești pe scena internațională, implementarea unor programe educaționale pentru publicul tânăr din străinătate și diaspora românească” precum și celelalte inițiative incluse în planul făcut public de către echipa Cosmin Manolescu (președinte) – Cristina Modreanu (vicepreședinte), nominalizată de USR pentru conducerea ICR.
Credem că aceasta este singura soluție viabilă pentru definirea viziunii și strategiei ICR precum și pentru debirocratizarea, transparentizarea și modernizarea programelor sale, care să ducă în final la o creștere a prezenței culturii românești și o îmbunătățire a imaginii României pe plan internațional.

Cu stimă,
Judith STATE, artist independent
Radu DUMITRIU, muzician
Dragoș NEAMU, manager cultural
Alex RADU, manager Aiurart Contemporary Art Space/Editura Vellant

Scrisoarea deschisa poate fi semnata la acest link.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.