Nominalizările premiului National Mihai Eminescu

De curând au fost anuntate nominalizările Premiului Național de poezie Mihai Eminescu pentru anul 2015. În anii anteriori poetic.ro prezenta pe larg motivele care îi recomandau pe nominalizați.

Cum desemnarea câștigătorului pentru anul trecut a fost umbrită de manipularea juriului de către președintele în exercițiu, respectatul critic literar Nicolae Manolescu, și dovedirea și chiar recunoașterea fraudei de unii membri ai juriului au rămas fără nicio urmare, consider că ar fi o lipsă de respect pentru tot ce a reprezintat acest premiu să prezint și în acest an pe acest site propunerile (oricât de onorabile sunt din nou).

Chiar dacă, în acest an, cel mai probabil, premiul se va decerna din nou cinstit, atâta timp cât juriul continuă să fie expus capriciilor și manipulărilor motivate extraliterar, poetic.ro va trata acest premiu, cu regret- pentru că era una dintre ultimele distincții cu o reputație solidă-, la fel ca puzderia de distincții locale interesante numai pentru premiant.

Părerea de rău este cu atât mai mare cu cât premiul de la Botoșani are în juriu personalități de primă mână ale criticii literare de azi, personalități care ar merita să li se asigure prin transparență o poziție în afara discuțiilor iscate la începutul acestui an.

Mai mult, chiar și autorii nominalizați (Mircea Cărtărescu, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Gheorghe Grigurcu, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu) în acest an, prin acceptarea prezenței pe această listă, girează cu opera lor faptul că totul este în regulă, iar abuzul și deformarea valorică constituie formula pe care scrisul lor a ajuns să o valideze. Niciun abuz nu poate să reziste fără sprijinul celor bine-intenționați.

3 comentarii la „Nominalizările premiului National Mihai Eminescu”

  1. Cel mai îndreptățit pare, de departe, Nichita Danilov. În anii ce vor veni m-aș, bucura să-i văd printre laureați pe Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian, Daniel Corbu, Nicolae Tzone și încă mulți alții care chiar merită această onoare!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.