Anul acesta, Targul National al Cartii de Poezie a aglomerat lecturi şi mai ales poeţi în evenimente cărora li se poate reproşa lipsa unei logici explicite. Cu excepţia întâlnirilor de la sediul Uniunii Scriitorilor dedicate Celor mai bune cărţi de poezie din anul 2011 sau poezie de 10 si Duelului Parodistilor, nicio altă lectură din cadrul festivalului nu a avut titlu sau temă cu care sa te poti orienta. O dezvoltare salutara a evenimentului o reprezinta inregistrarile online lasate de Victor Potra pentru cateva dintre momentele Târgului.
De altfel aceste înregistrări sunt un argument serios pentru a dovedi că eu am vorbit aiurea atunci când îmi începeam acest text cu un reproş. Niciuna dintre serile cu titlu şi program evident nu a strâns mai mult de 50 de vizionări până duminică 20 mai, la o zi după încheierea Târgului.
Scriind acest text, m-am bucurat să descopar că organizatorii mi-au facut cinstea sa ma programeze în cea mai urmărită seară a festivalului. În afara sălii arhipline din La Scena, am descoperit că înregistrarea postatată joi de Victor Potra online a trecut de 200 de vizionări destul de repede. Cum am mai postat-o pe blog, nu o sa repet. Cine vrea poate sa o gaseasca aici.
Din punctul de vedere al vizionărilor, un oarecare interes văd că a trezit şi lectura de deschidere a Târgului, în 16 aprilie. Lectura la care au fost invitaţi Dumitru Bădiţa, Dan Mircea Cipariu, Bogdan Coşa, Teodor Dună, Cosmin Perţa, Andra Rotaru, Violeta Savu, Pavel Şuşară şi Radu Vancu. adunase la ora scrierii acestei postări 129 de accesări. Întâlnirea din Rotonda MNLR a fost moderată de Ioan Cristescu.
Cum, imi închipui că este greu să fie identificaţi toţi participanţii la evenimentele Târgului Naţional al Cărţii de Poezie 2012, adaug aici mai multe dintre evenimentele filmate de Victor Potra şi vă invit să comentaţi cum vi se par acestea, care v-au atras atenţia şi în ce fel.
-TNCP 2012 19 mai de la Biblioteca Metropolitana, partea 1 a lecturii cu Andra Rotaru si Ruxandra Anton văzută până la ora scrierii acestei poveşti de 53 de internauţi (15:43 min).
-TNCP 2012 19 mai, Biblioteca Metropolitana, partea a 2 a strans 30 vizionari (40:12 min) cu Ciprian Măceşaru, Eliza Macadan, Marieta Radoi Mihaita, Nicoleta Popa, Ioan Mateut, Leonard Ancuţa prezentaţi de Andra Rotaru şi Violeta Savu
– TNCP 2012 17 aprilie (24:39min) de la Biblioteca Metropolitană, Sala de conferinţe. Lecturi publice de poezie cu Cătălina Bălan, Magda Cârneci, Ioana Diaconescu, Adela Greceanu,Anca Mizumschi, Ofelia Prodan. Moderator a fost Cosmin Perta.
– TNCP 2012 17 aprilie (39:57 min) de la Uniunea Scriitorilor din România, Sala Oglinzilor. Duelul parodiştilor cu Liviu Capşa, Mugur Grosu, Adrian Pârvu, Lucian Perţa moderaţi de Ioan Groşan.
– TNCP 2012 18 aprilie din Libraria Bastilia adunase (70 de accesari) pentru Lectura de poezie prezentata de Violeta Savu cu Liviu Antonesei si Adrian Suciu
iar cele 9.19 min cu Mirela Lungu, din aceeaşi seară avea 33 de vizionari.
– TNCP 2012 de pe 18 mai, de la USR adunase 44 de curiosi online cu toate ca distributia si titlul, „Cele ma bune cărti de poezie ale anului 2011” ar fi lasat sa se astepte ceva mai mult. Partea I cu Mircea Tiberian, Crista Bilciu, Ioana Craciunescu, Ruxandra Cesereanu, Marius Conkan, Nichita Danilov, Andrei Doşa, Viorel Păunescu,
si Dan Mircea Cipariu este la link+ul acesta. Iar partea a 2a, cu poeyie de Horia Garbea, Sorin Ghergut, Stefan Manasia, Ioan Es Pop, Paul Vinicius este mai jos.
– TNCP 2012 18 mai, din Club Blecher în La Scena, partea 1 adunase ieri timid 14 vizionari cu toate ca in cele 49:53 ce minute prezentate de Felix Nicolau includ poeme citite de Nichita Danilov si Ruxandra Cesereanu. Nici partea a doua, cu Domnica Drumea, Doina Ioanid si Nora Iuga nu reusise sa trezească interesul prea multor internauţi. Dar o prezentăm aici, pentru că merită.
Iar partea a treia a clubului Blecher le alătură pe Marta Petreu şi pe proaspăt debutata Livia Stefan. Partea a 3a strans 23 Views Length: 21:23 cu ,
– TNCP 2012 19 mai, USR, partea a 2a avea 15 vizionari (46:14 min) cu Dan Coman, Ana Dragu, Marin Mălaicu Hondrari, Mircea Tiberian, Florin John Partene, Moni Stănilă, Sandu Vakulovski prezentaţi de Cosmin Perta.
Partea I a serii de la USR cu Mihai Vakulovski o gasiti aici si aici iar introducerea lui Ioan Cristescu pentru aceeasi seara este si ea la acest link.
Acestea fiind spuse, imi cer scuze celor care mi-au scapat in prezentarea mea rapida, dar mult mai importante decat orice consideratii de final as putea sa am eu, sunt notele si comentariile pe care va invit sa le faceti aici.
Am urmarit si eu numarul vizionarilor, ca si tine, dar mai sunt aspecte care ti-au scapat, cum ar fi numarul like-urilor primite, raportul dintre timpul scurs de la postare si numarul vizionarilor, raportul dintre numarul poetilor din videoclip si numarul vizionarilor, fiindca, nu-i asa? aici atarna numarul prietenilor si rudelor lor…
Prin urmare, la aceasta ora, voi aveti pe fdl 314 vizionari si 10 like-uri, iar recitalul meu, moderat de Andra Rotaru, are 235 de vizionari si 102 like-uri la aceasta ora…daca as adauga si cele 82 de vizionari de pe youtube, hmm…si nu stiu de ce voi nu mai sunteti pe youtube sau poate nu va gasesc eu!
Nu cred ca TNCP trebuia sa fie centrat pe teme, sunt suficiente cele doua teme propuse…important e ca poetii si poezia lor sa iasa ,,in strada” si sa fie cat de cat cunoscuti, ceea ce cred ca si-au si propus organizatorii, iar faptul ca acest eveniment a fost transmis in direct e si mai salutar si nu pot decat sa-i multumesc lui Victor Potra caruia nu cred ca i-a fost usor sa alerge de la o locatie la alta.
Desigur, se pot lua in considerare n puncte de vedere. Atunci cand am spus despre cea mai urmarita seara, am folosit doar datele pe care le aveam atunci. Acum, asa cum bine spuneti putem sa scriem si despre cea mai „placuta” sau „like”-uita seara dar asta nu intra in ce ma interesa pe mine aici sau in alta parte.
Mie mi-au scapat complet cele doua teme propuse. Nu stiu care au fost, mi-ar prinde bine daca mi-ati putea spune.
Ma refer la teme ale lecturilor pentru ca iarasi imi scapa de ce au fost autorii grupati asa. Dar astea sunt probleme care ma framanta doar pe mine, probabil. si
Hmm..merci de politetea ta, nu-s obisnuita cu stilul asta oficial intre noi, poetii, dar ma rog!…ideea era ca nu putem face clasamente intre recitaluri care au luat startul la timpuri diferite si ca sunt si alti factori care se pot lua in calcul cand ne apucam de asa ceva…:)
pai, chiar tu ai enumerat cele doua teme: poezia de 10 si duelul parolistilor…mie nu mi-au placut niciodata temele impuse asa ca nu am stat sa caut vreuna…eu zic doar ca a fost bine asa: ca unii au fost mai intre prieteni, ca altii au fost sambata fiindca in cursul saptamanii era mai greu de ajuns la Bucuresti, ca doar fiecare are un job, ca unii erau chiar necunoscuti si trebuia sa fie scosi la lumina, ca nici noi nu ne cunoastem intre noi, etc…important e ca au fost oameni care au pornit jucaria asta si au facut din ea chiar un eveniment pentru ca si poezia mai trebuie sa respire in aerul asta imbacsit de manelism si saracie, macar din cand in cand…si bine au facut organizatorii ca n-au tinut cont de generatii…poezia adevarata fiind tinerete fara batranete si viata fara de sfarsit, cat de adevarata va fi fost ea, vor judeca altii si vremurile.