Bucureştiul poetic

Până în luna septembrie, aveţi ocazia să alegeţi poemele Bucureştiului. Site-ul ziarului „ring” găzduieşte o campanie în cadrul căreia cititorii sunt invitaţi să citească şi să aleagă poemele preferate despre Capitală.

Dincolo de statistici sau de discursurile publicităţii se află relaţiile de zi cu zi pe care localitatea le are cu cei care o locuiesc. Poezia surprinde o dimensiune la care foarte rar au acces abordările statistice sau jurnalistice: expresivitate afectivă. Poeţi cunoscuţi de azi, dar şi autori aflaţi în curs de consacrare vor fi invitaţi să vorbească despre oraşul în care locuiesc şi să ne recomande un text propriu care vorbeşte despre Bucureşti. În fiecare săptămână, un poem şi un poet vă vor aştepta în „ring” pentru a vă oferi perspective unice asupra oraşului pe care îl cunoaştem cu toţii. Proiectul „Bucureşti: oraşul şi poezia” este coordonat de poetul Răzvan Ţupa. „Autorii pe care îi vom invita în acest proiect sunt poeţi publicaţi, fiecare dintre ei fiind recomandat prin cele mai importante premii literare din ultimii ani.

Harta autorilor

Atât autori care au debutat în ultimul deceniu, cât şi poeţi contemporani deja consacraţi le vor oferi cititorilor câte un poem propriu care interacţionează cu oraşul în care locuim”, a spus coordonatorul proiectului. Poemele şi interviurile le veţi citi în lunile iunie, iulie şi august în ziar şi pe site, iar în luna septembrie veţi avea ocazia să votaţi on-line poemul preferat, pentru a ne întâlni într-un eveniment cu public la finalul proiectului. Printre poeţii care au confirmat prezenţa în proiect se numără Angela Marinescu, Nora Iuga, Liviu Ioan Stoiciu, Gheorghe Iova, Ioan Es Pop, Florin Iaru, dar şi autori debutaţi în ultimii 10 ani, ca Andra Rotaru, Claudiu Komartin, Dan Mihuţ, Dmitri Miticov, Sivia T sau Livia Ştefan.

 Cu Florin Iaru, „de-a wati ascunselea” la Piaţa Domenii

Primul poet care a răspuns invitaţiei noastre este Florin Iaru. Săptămâna aceasta avea ocazia să citiţi pe site-ul ziarului „ring” poemul său din anii `80, „de-a wati ascunselea” care invocă zona în care şi-a petrecut poetul adolescenţa, fosta 1 Mai, Piaţa Domenii. Autorul „Cântecelor de trecut strada” ne-a însoţit  pe străzile din jurul actualului bulevard Ion Mihalache. „Criza energiei a alungat bulevardul 1 Mai/ la periferie./ N-auzi cântări, nu vezi lumini de baluri;/ maşina 34, înhămată la şoferi singuratici/ îşi câştigă existenţa.//” începe poemul prin prisma căruia vă vom invita să redescoperiţi oraşul în această săptămână. Intraţi pe site-ul ziarului şi căutaţi ediţia de săptămâna viitoare a „Centrului Vechi” pentru perspectiva poetică asupra Bucureştiului.

puteţi vedea aici arhiva foto a acestei prime plimbari de poezie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.