Finala Licart 2014 vine din nou cu atelier de poezie

Este al treilea an în care Licart, evenimentul pe care Radu Herjeu si echipa sa îl dedică liceenilor din toată țara, își duce finaliștii la Poiana Brașov. Între 5 și 11 august, primii clasați din competițiile rezervate fotografiei și literaturii se adună la Brașov pentru ateliere specializate.

Fotografie şi poezie
Anul trecut, participanții de la poezie au avut ocazia să lucreze cu finaliștii secțiunilor Licart dedicate fotografiei, iar rezultatele au fost surprinzătoare.
image9679278230_921c6b186e_hTeodora Andrișan a lucrat cu poemul Călăuză al Andreei Udrea (Col.Naţional B.P.Hasdeu din Buzău)  fotografiat din antologia Licart: „când din toate mizeriile/ construiai un perete cămăşii tale de noapte/ şi te zvârcoleai pe-o parte şi pe alta/ din lipsă de colţuri// când dormeai pe zori de ziuă/ sfidându-ţi patul obosit de insomniile tale voite// când te rătăceai în zi/ când te rătăceai în noapte// când îţi ocoleai privirile/ nevinovate pentru ieşirile în exterior// când nu-ţi iertai corpul/ pentru că durea// când spre sfârşit oboseai/ şi te aruncai în construcţii scremute de banal/ între degetele arătătoare şi mijlocii// când nu aveai titlu/ şi ţi se spunea conţinut//”.

Un fragment din poemul Anastasiei Gavrilovici, „în timpul reclamelor îşi desprinde capul din/ maţele televizorului şi mă fixează. atunci îi simt melcii obezi/ traversându-mi spinarea cu/ priviri somnolente” a fost fotografiat de Róbert Weinraub iar rezultatul este cel pe care îl puteţi vedea mai jos. image

Atelierul relaţional de poezie

Treaba mea e, ca și până acum, poezia iar cele 8 întâlniri ale atelierului pe care îl duc la Licart o să trecem prin mai multe etape, până la lectura din seara premierii. Pentru că, în afara lui Bogdan Constantin Enache, toți finaliștii sunt apropiați de aceeași temă, un subiect continuu al întâlnirilor o să fie „genul feminin şi poezia azi”. Orientativ, lucrurile ar trebui să decurgă astfel:

– Poezie şi gen – prezentări şi interacţiuni de poezie, literatură şi text
– Temele scrisului şi relevanţa gestului – formele fixe deturnate
– Demersuri imitative – Rime, metri şi eufonii
– Demersuri imitative – Conceptul şi contextul poemului
– Repere investigative- cotidianul şi reformularea poeticului
– Contextualizări relaţionale- adevăr, expresie şi impresie
– Contextualizări relaţionale- rescrieri creative
– Selecţii şi exerciţii pentru lectura de încheiere a atelierului

Finaliştii poeziei Licart 2014

Sunt așteptați la atelier autorii poemelor clasate pe primele locuri după jurizările succesive ale organizatorilor pentru fiecare lună a concursului și a juriului din care am făcut parte alături de Florin Iaru și Alexandru Cistelecan. Printre acestea se numără Alexandra Turcu (Col.Național Liviu Rebreanu din Bistrița) pentru poemul „Nu-i bine să-i împiedici pe oameni să-și iasă din minți„, Anastasia Gavrilovici (Col.Național Petru Rareș din Suceava) pentru Memoria ROM, Cătălina Suditu (Col. Național Costache Negruzzi din Iași), pentru textul ::pironit, Claudia Văduvescu (Lic. De arte plastice Nicolae Tonitza din București) pentru Castelul de cristal/ Magic Spells, Cosmina Ștefania Onciuc (Col.Național Petru Rareș din Suceava) pentru poemul 10paișpe21, Crina Cristache (Colegiul Național Barbu Știrbei din Călarași) cu De ce te-aşteaptă şarpele pe ziduri? și Lavinia Loredana Nechifor (Col. Național Petru Rareș din Suceava) cu poezia de care nu te poți desprinde și, cum spuneam, Bogdan Constantin Enache (Col.Național Mihail Sadoveanu din Pașcani) pentru poemul kenosis:moneysense. O parte dintre finaliștii selectați pentru poeme individuale au rămas și în finala rezervată unor cicluri compuse din mai multe poeme, alături de ei fiind creditați cu șanse de a câștiga această sesiune și Estera Stanciuc, Raluca Ioana Râmbu (ambele din Suceava) și Ioana Stanciu (Col. Național Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște). Tot din Suceava, vor fi la atelier Mara Alexoaea și Maria Gavrilovici. Mai este așteptată confirmarea prezenței Andradei Artamonov din Tulcea. Dintre finaliștii ediției 2014, Amalia Cernat, Alina Iuliana Verdeș și Andreea Voicu au anunțat că nu vor ajunge la festivități.

Primul atelier din cadrul concursului Licart a avut loc în septembrie 2008 şi ceea ce a ieşit puteţi vedea în seria de videoclipuri de mai jos.

Un gând despre „Finala Licart 2014 vine din nou cu atelier de poezie”

  1. am luat și eu parte la ateliere în 2013 și o fost pizdos rău, îi invidiez pe finaliști. ședere plăcută și spor la scris!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.