Sezon de festivaluri de poezie prin România

Deşi este un gen literar despre care se spune de obicei că nu prezintă interes pentru public, întâmplarea a făcut că luna mai adună nu mai puţin de patru festivaluri româneşti dedicate poeziei. O trecere în revistă a programului fiecărei manifestări poate să atragă atenţia asupra felului în care este tratată poezia azi chiar de cei care îşi asumă rolul de promotori ai genului în România. Am păstrat mai jos multe dintre formulările din comunicatele de presă ale organizatorilor pentru a putea remarca cât drum are de parcurs poezia românească până la reflectarea normală a propriilor evenimente pornind de la diferite clişee sforăitoare.

 

Zilele de poezie „Constantin Virgil Bănescu” la Târgovişte

Tu cum recunoşti poezia?

 

Undeva în zona locurilor comune din orice vreme şi-a făcut tabără prejudecata potrivit căreia poezia ar fi într-un singur fel. Anul acesta, dintre cele 52 de grupaje trimise la concursul din cadrul Zilelor de poezie „Constantin Virgil Bănescu” am adunat mai bine de 20 de serii de poeme care ar fi putut să câştige fără probleme orice premiu. Fiecare dintre cei pe care deopotrivă juriul dar şi premiile speciale i-au selectat propun maniere cât se poate de diferite de formulare şi de recunoaştere a poeziei.

Pornită de la un fragment al Marianei Marin, poezia Biancăi Gheorghiulescu exersează versificarea secvenţelor şocante: „seara când mama spală pe jos cu clor/ schimbă micuţul apartament într-un spital/ din care gândacii ies în colonii nu e nimic/ care să mă sperie mirosul ăsta e ca un somnifer bun”. Nota confesivă a discursului este topită într-un flux continuu de verificare a reperelor„tata îmi scrie mesaje obsesiv pe care/ le citesc în micile pauze când mă prefac puternică”. Astfel, poezia îşi primeşte spaţiul de care are nevoie.

Ciclul „amintiri din sanatoriul berghof împreună cu gabi” semnat de Horia Şerban mută accentele unei experienţe medicale în termenii reformulării reperelor: „camera bântuită de o linişte densă/ iar noi priveam cele 30 de pastile albe aruncate pe masă/ mica distanţa ce se întindea/ înaintea noastră/ nu era deloc verosimilă//” sau „până/ la/ urmă/ l-am/ văzut/ era/ acolo/ soarele / acum/ este/ un/ ciob//”. Este interesantă şi succesiunea de voci care încă nu sunt individualizate până la capăt: „fiecare cu iadul personal/ fiecare cu iadul personal/ fiecare cu iadul personal/ existenţa este cufundată/ într-o tăcere care/ se scurge odată cu stropii/ de ploaie pe fereastră/ sunt aici/ dar nu singură/ ei nu m-au observat încă/ fiecare cu iadul personal//”.

Implanturile electrice

Pornind sub semnul citatului din Frida Kahlo (“I tried to drown my sorrows, but the bastards learned how to swim..”), poemele Alexandrei Negru exersează înşelarea aşteptării: „Intimitatea mea e această barieră electrică/ prin care te las să treci//”. Nici enumerarea („oase, păr şi unghii/ aşezate după frumoasa/ radiografie a morţii/”) şi nici declaraţiile („ce-o să mai rămână din noi, /iubire//”) nu pierd din forţă atunci când sunt intergrate în jocul de oglinzi al textului confesiv. „Ne-am văzut feţele desfigurate şi am învăţat/ să le iubim” este doar una dintre formulările care lasă să se întrevadă posibilităţile deschise cu această poezie.

Versurile scrise de Mircea Andrei Florea reformulează termenii copilăriei. ,,Mai era şi-un du-te vino pe-acolo/un pâş pâş afectiv”(Ionel Ciupureanu) prezintă o serie de texte intitulate „poem infantil”. De la primul până la cel de-al treilea, o mână sigură investighează un spaţiu contemporan al copilăriei cu elemente şi repere inedite, de la jucăriile de la mc până la experimente fictive: „dacă mi-aş implanta un magnet în craniu/ şi ţie unul, orientat invers, ne-am apropia/ foarte puţin, zi după zi, dar ne-am apropia//”.

Expresie şi consistenţă

Seria de poeme propuse de Mihnea Bâlici cu un motto din Dan Sociu („oriunde merg merg numai înainte ca un rechin. în vise nu eşti niciodată confuz.”) atrage atenţia în primul rând prin procedeele variate folosite la nivelul fiecărui text în parte. Vorbim despre un tânăr poet care alege să investigheze polemic tot ceea ce nu are o formă poetică deja consacrată: „prima dată când am realizat câte detalii sunt pe o coloană vertebrală/ peste care se întinde pielea unei fiinţe care/ nu e nimeni altcineva decât/ tu/ a fost în 2013 când/ am încercam să mă gândesc la o melodie de fundal pentru un moment/ al vieţii care îmi scăpa printre degete”.. Remarcabilă este şi ştiinţa cu care autorul urmăreşte izolarea sensului pe fiecare vers, reuşind să reformuleze şi să restabilească reperele poemului în funcţie de continuările de pe versul următor: „orice zi ar veni după asta/ o să plece fix cu aceleaşi poezii// şi o să mi le toarne pe gât şi o să mi le îndese în urechi/ şi o să mă întrebe toate deodată// ce mă doare//”.

Poezia Irinei Nuţu a intrat în concurs sub semnul unei importante poete optzeciste. „Râd tot mai rar şi vorbesc tot mai puţin…” de Mariana Marin este valorificat într-o serie care montează detalii cotidiene în scenarii lirice atent decupate:„sub mormanul ăsta de haine/ nu o să găseşti nimic// din ce ţi-ar putea folosi”. Scenele banale sunt ridicate la statutul de secvenţe relevante prin dialogul continuu cu celălalt sau prin jocul perspectivelor: „opt fără douăzeci întârzii la ore/ stau în tocul uşii sunt tocul uşii/ nu-mi pot aminti de ce am intrat în bucătărie”.

Costel Onofraş a propus unul dintre cele mai consistente demersuri din concurs. El uneşte citatul „noaptea asta e diferită aşază-te lângă mine am să-ţi povestesc o întâmplare cu monştri timizi ca noi” cu o serie de poeme atent orientate spre surprinderea raportului dintre mitologii personale şi trasee simbolice:urmăreşti paznicul care se apropie – pe strada/ unde locuia colegul tău din generală/ doi copii cântă “shine bright like a diamond”– luminile oraşului/ sunt semnul că nu ai ajuns destul de sus”. Încă şi mai convingătoare este dinamizarea scenelor prin alăturări de secvenţe care construiesc tensiune: „cineva îngrijeşte bolnavii /& pietrele se lovesc de uşa din faţă”.

Cele mai importante lucruri pe care le-au avut întotdeauna poemele în momentele în care au putut să fie privite drept „Cea mai nouă poezie” au fost lejeritatea cu care s-au îndepărtat de obsesia asemănării cu poezia deja cunoscută şi forjarea propriilor strategii în căutarea unei consistenţe a expresiei proprii.

Programul celei de-a şasea ediţii a Zilelor „Constantin Virgil Bănescu”

Sâmbătă 16 mai 2015

Muzeul Judeţean de Istorie

ora 11:00 În amintirea Poetului

Rita Chirian, Ernest Wichner

Lansare de carte

Baudelaire – ,,Les fleurs du mal”

Traducere de Octavian Soviany

Lectură de poezie

Daniel Bănulescu

Paul Vinicius

Atelier de poetică relaţională cu poetul Răzvan Ţupa

Subcapitol cu noi

Seară de poezie şi expoziţie de versuri în Fiord

Duminică 17 mai 2015

Complexul Muzeal Curtea Domnească

Casa Aramă

ora 10.00

,,Zidul de mătase” în limba maghiară

Selyemfal – prezină Mihók Tamás – traducător

Decernarea premiilor Concursului Naţional de Creaţie

Premiul ,,Constantin Virgil Bănescu”

Premiul Observator Cultural

Premiul Centrului Judeţean de Cultură

Premiul Teatrului Municipal

Premiul Liceului ,,Voievodul Mircea”

Premiul Bibliotecii Judeţene ,,I. H. Rădulescu”

Premiul Subcapitol

Cea mai nouă poezie

Selecţie din versurile participanţilor – prezintă poetul Răzvan Ţupa

Lectura premiaţilor

Invitaţii Zilelor de poezie „Constantin Virgil Bănescu” sunt în 2015 Alexandra Negru, Alice Bratiş, Ana Toma, Carmen Muşat, Claudiu Komatin, Daniel Bănulescu, Ernest Wichner, Horia Șerban, Ion Laurenţiu, Irina Nuţu, Iulia Stoian, Mihnea Bâlici, Mihók Tamás, Mircea Andrei Florea, Octavian Soviany, Onofraş Costel, Paul Vinicius, Radu Niţescu, Răzvan Ţupa şi Rita Chirian

 

Cântec pentru Estera

( 4 )

Nu mă pricep să aleg flori

şi nici humeruşi calzi de zeu

dar ochii mei de scarabeu

văd zilnic arca în culori

Prin sevele de sicomor

simt verde trupul tău cordat

suind în dansuri de Şabat

spre cerul greu ca un omor

Prin roşu trupul tău cordat

pătrund în aer de hering

uitându-mă la zei împing

să-mi iasă pruncul mai curat

Uitându-mă la zei, Estera,

pătrund în aer îngeresc

din ochii tăi mai des clipesc

ce sigură mi-e învierea

Cântece pentru Estera – 1998

 

Constantin Virgil Bănescu (1982 – 2009) s-a născut la Târgovişte în 1982 şi a fost licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA, Bucureşti.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat volumele de poezie câinele, femeia şi ocheada (Ed.Timpul, Iaşi, 2000), floarea cu o singură petală (Ed. Junimea, Iaşi, 2002), acelaşi cer ce nu e (Ed. Vinea, Bucureşti, 2006).

A fost tradus în germană (Oskar Pastior, Ernest Wichner), spaniolă (Joaquín Garrigós) şi slovenă (Aleš Mustar).

A primit Marele Premiu al Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România(1999), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2001), Premiul şi medalia „Teiul de argint” ediţia I, 15 iunie 2002, Ipoteşti-Botoşani şi Premiul „Hubert Burda” (Heidelberg, 2003). A beneficiat de burse literare în Germania, a susţinut lecturi publice la Bucureşti, Iaşi, Viena, Medana, Berlin, Münster, alături de Herta Müller, Oskar Pastior, Ernest Wichner, Nora Iuga, Cezar Ivănescu, Daniel Bănulescu, Claudiu Komartin, Teodor Dună şi alţii. A participat la importante manifestări culturale în ţară şi în mari oraşe din Europa.

A publicat poezie în revistele Ziua Literară, Literatorul, Paradigma, Tomis, Poezia, Poesis, Viaţa Românească, Ziarul de Duminică, Tribuna, Mozaicul, Adevărul Literar şi Artistic,

Bucureştiul Cultural, Manuskripte, Akzente, Schreibheft, Die Horen, Wespennest, Empireuma, Cuadernos del Ateneo.

A publicat traduceri din engleză în română (din Jean Harris) în Observator cultural şi Bucureştiul Cultural. A publicat traduceri din română în engleză, realizate împreună cu Jean Harris, pe www.wordswithoutborders.com (din Gabriela Adameşteanu), în Observator cultural (din Stelian Tănase) şi în Plural (din Ştefan Bănulescu), cu traducerea din urmă câştigând, împreună cu Jean Harris, bursa pentru traducere pe 2007-2008 a International Center for Writing & Translation at University of California, Irvine.

 

 

Poeţi şi arte vizuale la Borsec

Una dintre cele mai exotice manifestări poetice din România se petrece la Borsec. Vineri, 15 mai, în staţiunea Borsec, începe ediţia a treia a Festivalului Internaţional de Poezie şi Arte Vizuale Inside Zone. Festivalul va dura până duminică, 17 mai. Organizatorii anunţă că artiştii care vor expune pe durata festivalului au sosit deja în staţiunea Borsec, iar în primele zile au vizitat diverse obiective turistice precum Poiana Zânelor, Grota Urşilor, Peştera de gheaţă. Cu excepţia unei singure persoane, ceilalţi se află pentru prima dată în România. Această ediţie este prima care se organizează în parteneriat cu Primăria Borsec.

Proiectul a demarat în 2007 ca o simplă tabără de creaţie. Mai mulţi artişti şi scriitori au fost atraşi de peisajul inedit al staţiunii pe care l-au considerat ideal pentru inspiraţie artistică sau literară. De la an la an tabăra a crescut, au participat şi artişti străini şi în 2012, au dorit să realizeze şi un festival în care să prezinte lucrările lor publicului din Borsec, localnici sau turişti. Astfel s-a născut FESTIVALUL DE POEZIE ŞI ARTE VIZUALE. Fiind realizat cu succes în anii anteriori şi câştigând o notorietate în mediile literare şi artistice din România, dar nu numai, s-a reuşit o colaborare cu Primăria Borsec pentru un ţel comun: Borsecul să devină mai cunoscut şi prin artă, şi să atragă mai mulţi vizitatori din ţările din care provin artiştii participanţi.

Dat fiind că participanţii din acest an văd de fapt România prin prisma Borsecului, este o onoare pentru noi să-i avem oaspeţi, dar şi o oportunitate să ne putem regăsi în diverse moduri în operele de artă. Dorim să susţinem, în continuare, orice proiect care exploatează potenţialul Borsecului de a inspira prin natură şi arhitectura sa specială – spune Mik József, primarul Borsecului.

Anul acesta vor participa artişti şi scriitori din şapte ţări: Mary Opasik, Laura Arena, Larissa Mellor, Paul Mellor (SUA), Waalko Dingemans (Olanda), Christine Maria Jespersen (Danemarca), Simone Darcy (Australia), Nuri Fitra Yuniastudie (Indonezia), Ivana Odjognovac, Mare Suljak (Croaţia) Sophie Gardiner şi Param Tomanec (Marea Britanie) alături de poeţii Radu Andriescu, Corina Bernic şi Florin Dan Prodan.

Programul festivalului include vernisajul unei expoziţii de artă (pictură, grafică, fotografie, video, instalaţie), recitaluri de poezie, proiecţii filme, instalaţii media în diverse locaţii din staţiune, workshop-uri. Evenimentele au loc la Casa de Cultură Borsec, Muzeul Apelor Minerale, Poiana Zânelor şi Cariera de Tavertin. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Artfest, cenaclul Zidul de Hârtie având ca partener, pe lângă Primărie şi Fundaţia Pro Borsec, ca sponsor, pe Romaqua Group.

De asemenea, duminică, 10 mai, a avut loc în Bremen, Germania, vernisajul expoziţiei intitulate Karpaten/Ruinen/Wölfe. Nouă artişti expun diverse lucrări realizate la Borsec în timpul rezidenţei artistice Inside Zone din Borsec în 2013 şi 2014. Lucrările (fotografie, pictură, instalaţii, video) aparţin artiştilor Caro Krebietke (Germania), Elise Schouman (Olanda), Florin Dan Prodan (România), Ida Andrae (Germania), Laila Seidel (Germania), Shell C. Hamilton (Marea Britanie), Omar Zingaro Bhatia (Marea Britanie), Rebecca Chesney (Marea Britanie), Sanne Kabalt (Olanda). Expoziţia va fi deschisă până pe data de 31 mai, în galeria Am Schwarzen Meer.

 

VINERI, 15 mai

CASA DE CULTURĂ BORSEC, 16.00

Deschiderea festivalului.

Vernisajul expoziţiei INSIDE ZONE 2015.

Expun: Mary Opasik, Laura Arena, Larissa

Mellor, Paul Simmons (SUA), Cristina Marie Jespersen (Danemarca), Ivana Ognjanovac,

Mare Šuljak (Croaţia), Sophia Gardiner (Marea Britanie), Waalko Dingemans (Olanda).

Proiecţie film Rasa Yatra, de Param Tomanec (Marea Britanie).

 

SÂMBĂTĂ, 16 MAI

CARIERA DE MARMURĂ, 15.00

Pictură murală. NuriFY (Indonezia)

POIANA ZÂNELOR, 16.00

Instalaţii artistice. Laura Arena (SUA), Ivana Ognjanovac (Croaţia)

MUZEUL APELOR MINERALE, 18.00

Recital de poezie. Radu Andriescu, Corina Bernic, Florin Dan Prodan. Muzică live. Jazz,

Bossa Nova & Blues cu Marius “Mur” Vrânceanu (Misty)

 

DUMINICĂ, 17 mai

POIANA ZÂNELOR, 12.00 Workshopuri de pictură, grafică, fotografie.

 

 

Poezie 3 în 1 la Bucureşti

 

Trei manifestări (Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti / TNCP / Maratonul de Poezie şi Jazz) sunt promovate sub forma unui program de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nişă: Poezia.

 

De câţiva ani, TNCP (Târgul Naţional al Cărţii de Poezie) şi Maratonul de Poezie şi Jazz sunt organizate în zilele apropiate evenimentului european – Noaptea Europeană a Muzeelor.

 

În 2009, a debutat Maratonul de Poezie şi Jazz. În 2010, urmare a succesului înregistrat de Maraton, au fost organizate Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti şi TNCP – Târgul Naţional al Cărţii de Poezie, cu logo-ul Tu Nu Citeşti Poezie?

 

Maratonul de Poezie şi Jazz are următoarea adresă web: poezie-jazz.blogspot.ro

 

Anul acesta, manifestările legate de acest eveniment se vor desfăşura în perioada 13-17 mai 2015 după următorul program:

 

TÂRGUL NAŢIONAL AL CĂRŢII DE POEZIE

13 – 17 mai 2015

*Muzeul Municipiului Bucureşti, Bulevardul Ion C. Brătianu 2

Pe întreaga perioadă a programului va fi deschis Pavilionul de Carte de Poezie, Blues şi Jazz, unde vor fi prezentate, vândute şi lansate cărţi, CD-uri, audiobook-uri de poezie, blues şi jazz, precum şi reviste de specialitate care sunt dedicate acestor genuri de nişă (fără taxe de participare pentru editori sau poeţi/artişti). Sunt invitate următoarele edituri: Aius (Craiova), Max Blecher (Bucureşti), Brumar (Timişoara), Cartea Românească-Polirom (Bucureşti), Charmides (Bistriţa), Eikon (Cluj), FNSA (Bucureşti), Editura Muzeului Literaturii Române din Bucureşti, Naţiunea (Bucureşti), Timpul (Iaşi), Tracus Arte (Bucureşti), Vinea (Bucureşti).

 

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE BUCUREȘTI

 

Miercuri, 13 mai 2015

* Muzeul Municipiului Bucureşti, Bulevardul Ion C. Brătianu 2

Ora 12.00 – Concert: Silvan Stâncel – INCREDIBIL.IUBESC

 

Lansarea volumului de poezie INCREDIBIL.IUBESC

 

* Librăria Open Art, Strada Pitar Moş 12

Ora 18.00 – Lecturi publice de poezie: Aura Christi, Gabriela Creţan, Simona-Grazia Dima, Carolina Ilica, Victoria Milescu, Lucia Negoiţă, Nicoleta Popa, Maria Postu, Ioana Sandu, Amelia Stănescu.

Moderator: Dan Mircea Cipariu

 

* Green Hours jazz-cafe, Calea Victoriei 120

Ora 20.30 – Poezie şi jazz

Poeţii: Florin Iaru, Ioan Es. Pop

Muzica: Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin (voce)

Moderator: Dan Mircea Cipariu

 

Joi, 14 mai 2015

*Muzeul Municipiului Bucureşti, Bulevardul Ion C. Brătianu 2

Ora 12.00 – Prezentarea proiectul Artistocratik.poesia

Lectură publică de poezie: Severino Bacchin (Italia), din volumul Ozono generation

 

* Librăria Open Art, Strada Pitar Moş 12

Ora 16.00 – Poezie de Bucureşti cu: Ioana Crăciunescu, Ioana Ieronim, Valeriu Mircea Popa, Radu Sergiu Ruba, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Suciu, Grigore Șoitu, Lucian Vasilescu, Paul Vinicius.

Moderator: Florin Iaru.

 

* Librăria Open Art, Strada Pitar Moş 12

Ora 18.00 – Lecturi publice de poezie: Dumitru Ion Dincă, Ioana Greceanu, Valentin Iacob, Laurenţiu Ion, Constantin Marafet, Mircea Măluţ, Tiberiu Neacşu, Daniel Pişcu, Pavel Șuşară.

Moderator: George Neagoe.

 

* Teatrul Odeon, Sala Studio, Calea Victoriei 40 – 42

Ora 19.30 – Gala Poezie de 10! Cele mai bune cărţi de poezie ale anului 2014, ediţia a II-a

Gala Poezie de 10 – 2015

Selecţia celor 10 cărţi a fost făcută în urma unei sinteze în care au fost cuprinşi critici şi comentatori literari care şi-au exprimat punctul de vedere despre cele mai bune cărţi de poezie apărute anul trecut. Au fost luate în calcul topurile şi bilanţurile publicate în revistele “Cultura”, “Observator Cultural”, “România literară” şi AgenţiadeCarte.ro. Au fost luate în considerare, de asemenea, premiile la poezie pentru anul editorial 2014 acordate la Gala Tinerilor Scriitori, Gala Radio România Cultural şi Gala revistei “Observator cultural”.

Selecţionerul şi amfitrionul Galei “Poezie de 10!” este scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Invitaţi speciali: Pedro Negrescu şi Ioana Crăciunescu

Parteneri media: Radio România Cultural, „Cultura”, Observator Cultural”, şi AgenţiadeCarte.ro.

Gala va fi înregistrată de Radio România Cultural şi va fi difuzată pe media electronică.

 

Domnica Drumea – „vocea”, Editura Charmides

Gabi Eftimie – “nordul e o stare de spirit”, Editura Charmides

Adela Greceanu – “Și cuvintele sînt o provincie”, Editura Cartea Românească

Ioan Moldovan – “Timpuri crimordiale”, Editura Eikon

O.Nimigean – “nanabozo”,Cartea Românească

Bogdan O. Popescu – Cartea dragostei, Editura Humanitas

Merlich Saia – „garda de corp”, Editura Tracus Arte

Octavian Soviany – Călcâiul lui Magellan, Editura Cartea Românească.

Bogdan-Alexandru Stănescu – anaBASis, Editura Cartea Românească

Miruna Vlada – Bosnia. Partaj, Editura Cartea Românească

 

Vineri, 15 mai 2015

 

* Librăria Open Art, strada Pitar Moş 12

Ora 13.00 – Poezia noului val.

Lecturi publice susţinute de: Luminiţa Amarie, Justin Dumitru, Cătălina Matei, Raluca Neagu, Emilian Pal, Emilia Zăinel

Moderator: Dan Mircea Cipariu

 

* Librăria Open Art, strada Pitar Moş 12

Ora 17.00 – Poezie poloneză contemporană

Lectură publică: Jaroslaw Klejnocki, Aleksander Nawrocki, Aleksy Wróbel

Moderator: Nicolae Mareş

 

* Librăria Open Art, strada Pitar Moş 12

Ora 18.00 – Lansarea colecţiei Buzunarul cu poezii, Editura Conta, coord. Adrian Alui Gheorghe

 

* Teatrul Odeon, Sala Studio, Calea Victoriei 40 – 42

FIPB 2015

Odeon

Ora 19.00 – Seară de poezie şi muzică

Invitaţi: Magda Cârneci, Dan Mircea Cipariu, Caius Dobrescu, Teodor Dună, Nora Iuga, Doru Mareş, Ion Mureşan, Ioan Es Pop, Robert Șerban (România), Annelisa Alleva (Italia), David Constantine (Anglia), Richard Dalla Rossa (Franţa), Jane Duran (Anglia), Jean-Michel Espitallier (Franţa), Jaroslaw Klejnocki (Polonia), Petar Matovic (Serbia), Aleksander Nawrocki (Polonia), Fiona Sampson (Anglia), Sandra Santana (Spania), Kinga Tóth (Ungaria), Aleksy Wróbel (Polonia)

Muzica: Maria Răducanu (voce) & Krister Jonsson (chitară), Suedia

Moderator: Cosmin Perţa

 

Sâmbătă, 16 mai 2015

* Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Sala de Consiliu, Strada Boteanu 1

Ora 15.00 – Conferinţă publică pe tema: Casele de Poezie din Europa

Participă: Caroline Boidé Brénaud (Maison de la Poésie – scène littéraire, Paris, France), André Marquet (Musée Rimbaud – Charleville-Mézières, Franţa), Carlos Wert (Residencia de Estudiantes – Madrid, Spania), Graham Henderson, Simona Nastac (Rimbaud and Verlaine Foundation – Londra, Anglia), Giuseppe Albano (Keats-Shelley House – Roma, Italia), Ruta Elijosaityte (Druskininkai Poetic Fall poetry festival – Lituania), Ioan Cristescu (Muzeul Naţional al Literaturii Române – Bucureşti, România)

Poeţii: Annelisa Alleva, David Constantine, Richard Dalla Rosa, Jane Duran, Jean-Michel Espitallier, Sandra Santana

Moderatori: Cosmin Perţa şi Graham Henderson

Traducere: Ovidiu Mirică

 

* Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, Bd. Octavian Goga, nr. 1

Ora 20.00 – Maratonul de Poezie şi Jazz, ediţia a VII-a,

în cadrul programului Noaptea Europeană a Muzeelor

Maratonul de Poezie si Jazz 2015

Maratonul de Poezie şi Jazz, difuzat în fiecare an de Radio România Cultural!, marchează prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor (16 mai 2015), cu un program ce cuprinde nume importante din generaţii şi geografii literare diferite. Potrivit unui comunicat remis de organizatori, recitalurile de poezie vor intra în rezonanţă cu nume importante ale jazz-ului şi blues-ului din România. Maratonul de Poezie şi Jazz promovează câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane. Prin difuzarea Maratonului de Poezie şi Jazz pe frecvenţele Radio România Cultural sunt promovate mărci stilistice identitare care sunt, multe dintre ele, opere canonice (sic! n.m. r.ţ.). Maratonul de Poezie şi Jazz a devenit în aceşti ultimi şapte ani un eveniment de referinţă pentru cele două genuri de nişă, Poezia şi Jazz-ul. Este socotit de către mulţi specialişti drept Revelion al Poeţilor şi al Poeziei, un bun prilej de ipoteze şi de certitudini legate de faptul că poezia mai poate funcţiona astăzi ca terapie de salvare sufletească şi chiar socială. Poeţii invitaţi vor avea, fiecare în parte, o lectură din propriile lor poeme de cinci minute, în propria lor lectură şi interpretare. Intrarea este liberă pentru toţi cei care nu au fost cotropiţi de consumism, tabloidizare şi secularizare. Pentru toţi cei care ştiu că într-o ţară normală la cap şi la suflet contează, în primul rând, spiritul şi audienţa de calitate. Maratonul de Poezie şi Jazz propune o noapte albă de muzică şi poezie prin care să fie promovate valori autentice şi organice deseori umbrite de dictaturile prezentului: consumismul, tabloidizarea aspectelor intime ale vieţii şi obsesia audienţelor cu orice preţ. În fapt, un proiect care să ofere un spaţiu public şi mediatic pentru două genuri de nişă: Poezie şi Jazz.

  În deschidere – George Mihăiţă şi Ion Bogdan Ştefănescu (flaut)

 Invitaţi: Adrian Alui Gheorghe, Ruxandra Cesereanu, Rita Chirian, Dan Coman, Ioana Crăciunescu, Laura Dan, Nichita Danilov, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Ioan Matiuţ, Ion Mureşan, Cosmin Perţa, Ioan Es Pop, Simona Popescu, Bogdan O. Popescu, Andra Rotaru, Bogdan Alexandru Stănescu, Moni Stănilă, Octavian Soviany, Eugen Suciu, Robert Șerban, Radu Vancu, Alexandru Vakulovski, Mihai Vakulovski, Miruna Vlada, Florina Zaharia (România), Annelisa Alleva (Italia), David Constantine (Anglia), Richard Dalla Rossa (Franţa), Jane Duran (Anglia), Jean-Michel Espitallier (Franţa), Petar Matovic (Serbia), Aleksander Nawrocki (Polonia), Fiona Sampson (Anglia), Sandra Santana (Spania), Kinga Tóth (Ungaria), Aleksy Wróbel (Polonia)

 Muzica: Ana-Cristina Leonte (voce), Albert Tajti (pian), Michael Acker (contrabas), Tavi Scurtu (tobe)

 Moderatori: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu

 

Duminică, 17 mai 2015

 

* Librăria Open Art, strada Pitar Moş 12

Ora 18.00 – Ediţia 104 a Clubului de lectură Institutul Blecher

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul Festivalului.

 

Suta de poeţi de la Iaşi

Anul trecut, o primă variantă a unui festival anunţa o serie de poeţi de la nume importante la autori mai puţin cunoscuţi. O parte dintre autorii anunţaţi au afirmat nici măcar nu ştiau că ar urma să citească în public. Potrivit organizatorilor, Iaşul va fi pentru al doilea an „ocupat” de poezie.

Între 25 şi 30 mai 2015, „Poezia la Iaşi” va oferi ieşeanului o şansă în plus de a se regăsi în oraşul despre care el a învăţat la şcoală că este oraşul poeziei, oraşul marilor începuturi. O sută de poeţi vor ocupa şi anul acesta zece cartiere ale Iaşului, oferind locuitorilor acestora şansa de a primi poezie direct de la cei mai importanţi poeţi ai limbii române. De această dată, alături de ei, vor fi fi prezenţi zece celebri pictori ai Iaşului, zece virtuozi ai instrumentului şi zece perechi de dansatori, care împreună vor oferi ideea de spectacol de poezie ieşenilor la ei acasă.

Dintre numele de poeţi care vor ajunge la Iaşi amintim pe Ileana Mălăncioiu, Gabriel Chifu, Ion Mureşan, Ion Moldova, Traian Ştef, Gheorghe Mocuţa, Marco Bela, Gellu Dorina, Adrian Alui Gheorghe (România), Adam Puslojic, Slavco Almăjan (Serbia), Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Nicolae Spătaru, Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Ion Hadârcă, Nicolae Popa, Irina Nichit (Republica Moldova), Vasile Tărâţeanu, Vladimir Bacinschi, Ilie Tudor Zegrea (Ucraina) Dinu Flămând, Florentin Palaghia (Franţa), Christian Schenk (Germania), Bianca Marcovici (Israel). Din rândul poeţilor Iaşului invitaţi la Festivaul Internaţional Poezia la Iaşi, ediţia a II-a, îi amintim pe Horia Zilieru, Emil Brumaru, Nichita Danilov.

Moderatorii acestei ediţii a festivalului vor fi, pentru cele zece grupe de poeţi: Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Gellu Dorina, Aurel Ştefanachi, Nicolae Panaite, Daniel Corbu, Marius Chelaru, Valentin Talpalaru, Emilian Marcu, Paul Gorban.

Invitatul de onoare al Festivalului Internaţional „Poezia la Iaşi”, 2015 este cunoscutul poet polonez Alexander Nawrocki, organizatorul Zilei Mondiale a Poeziei.

Astfel, prin „Poezia la Iaşi” se va încerca includerea Iaşului în circuitul marilor oraşe (Londra, Paris, Varşovia, Vilnius), în care poezia este omagiată în fiecare an.

Pe parcursul celor cinci zile de festival, Iaşul va fi gazda a două recitaluri pe zi, dimineaţa în şcoli şi universităţi (şase colegii naţionale şi patru universităţi), iar după-amiaza, concomitent, la aceeaşi oră, în zece cartiere ale oraşului, astfel încât, fiecare poet participant la festival să susţină şapte recitaluri de poezie în faţa ieşenilor.

 O parte dintre poeţii invitaţi vor merge pe 27 mai la Chişinău, pentru un recital similar de poezie, cu ceea ce se va întâmpla la Iaşi, în aceeaşi zi, anticipând încă o dată, prin poezie, aducerea acasă a întregii Românii.

 Încercăm, astfel, să arătăm ieşenilor care le sunt valoriile culturale (sic! n.m. r.ţ.).

 Încercăm să oferim răspunsurile la întrebările rostite sau doar gândite, care provoacă Iaşul în marea competiţie a Capitalei Europene a Culturii – 2021 susţin organizatorii în prezentarea oficială.

Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi”, parte a Festivalului Internaţional al Educaţiei, îşi propune să dea o nouă şansă ieşenilor de a fi participanţi activi ai conceptelor: Iaşi – oraş cultural, Iaşi – capitala culturală a României, Iaşi – Capitală Europeană a Culturii.

 Organizatorii acestui festival sunt Primăria Municipiului Iaşi, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi şi Fundaţia Culturală Poezia.

 Programul Festivalului Internaţional „Poezia la Iaşi” 25 – 30 mai 2015:

 Luni, 25 mai

       14.00 sosirea oaspeţilor, spaţiu rezervat exclusivităţilor

Marţi, 26 mai

       10.00-11.00 Moment Alexander Nawrocki

                     Lansare de carte

                     Casa cu Absidă – USR Filiala Iaşi

       12.00 Conferinţă de presă în Sala Mare a Primăriei Iaşi

       18.00 Deschiderea oficială

                     Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi (Parcul Copou)

Miercuri, 27 mai

       11.00 – 13.00 Lecturi publice în liceele şi universităţile din Chişinău

                          Lecturi publice în liceele şi universităţile ieşene

       17.00 – 19.00 Lecturi publice în cartierele Iaşului. Sesiuni de autografe

Joi, 28 mai

       11.00 -13.00 Lecturi publice în liceele şi universităţile ieşene

       17.00 – 19.00 Lecturi publice în cartierele Iaşului. Sesiuni de autografe

Vineri, 29 mai

       11.00 -13.00 Lecturi publice în liceele şi universităţile ieşene

       17.00 – 19.00 Lecturi publice în cartierele Iaşului. Sesiuni de autografe

Sâmbătă, 30 mai

     11.00 -13.00 Lecturi publice în cartierele Iaşului. Sesiuni de autografe

     19.00 Ceremonia de închidere a festivalului, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Copou

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.